Thaimaa

10.0/10 rating (1 votes)
Thaimaa
LippuVaakuna
 Väkiluku:67 000 000
 Pääkaupunki:Bangkok
 Viralliset kielet:thai
 Pääuskonto:Buddhalaisuus (94%)

 

Thaimaan esittely

Thaimaa sijaitsee Kaakkois-Aasiassa lähellä päiväntasaajaa. Siksi siellä on lämmin trooppinen ilmasto. Thaimaa on kuningaskunta. Asukkaita on noin 67 miljoonaa. Maan virallinen uskonto on buddhalaisuus.

Ihmiset ovat hyvin uskonnollisia, sen huomaa lukuisista Buddha-patsaista ja sadoista temppeleistä. Thaimaassa kunnioitetaan vanhoja perinteitä. Uskonto on tärkeä ja munkit kuuluvat jokapäiväiseen elämään. Niitä näkyy kulkemassa kaduilla paljon. Suurin osa väestöstä asuu maaseudulla, perinteisillä riisinviljelyalueilla alueilla. Väestöstä vain noin kolmannes asuu kaupungeissa, lähinnä Bangkokin alueella

Thaimaa on suosittu turistimaa, varsinkin eurooppalaiset matkustavat sinne vuodesta toiseen. Suomalaiset ovat myös löytäneet Thaimaan ja siitä on tullut huippusuosittu lomamatkakohde niin itsenäisille matkailijoille kuin perheillekin.

Thaimaa on lomamatkakohteena monipuolinen. Thaimaassa on aina on lämmin, aurinko paistaa, kaunis meri, hyvät valkoiset uimarannat, pikkusaaria jne.. ihmiset ovat ystävällisiä, ruoka on hyvää, hintataso on erittäin edullinen, Thaimaassa voit valita mitä lomaltasi haluat, myös eksotiikkaa löytyy.

Luonto Thaimaassa on todella monipuolinen. Pohjoisessa vuoristoseutua ja etelässä viidakkoja ja merta silmän kantamattomiin. Thaimaa on myös suosittu reppureissaajien keskuudessa, koska sieltä löytyy jokaiselle jotakin.

 

Thaimaan historia

Thaimaa tarkoittaa "vapaiden ihmisten maata" ja se tunnettiin pitkään nimellä Siam. Thaimaa voi ylpeänä sanoa olevansa koko Kaakkois-Aasian ainoa maa, joka ei ole koskaan ollut siirtomaa. Maa on ollut puolueeton koko 800 vuotta kestäneen viiteen tärkeään aikakauteen jakautuvan historiansa ajan.

 

Varhaishistoria - Nanchao-kausi (650–1250)

Thaimaalaiset perustivat oman kuningaskuntansa Kiinan eteläosaan nykyisten Yunnanin, Kwangsin ja Kantonin maakuntien alueille. Monet muuttivat etelään aina Chao Phraya -jokialueelle asti ja asettuivat asumaan keskitasangoille. He elivät Khmer-valtakunnan hallitsemalla alueella, jonka kulttuurin he todennäköisesti omaksuivat. Thai-kansat perustivat itsenäisen Sukhothai-valtion vuoden 1238 paikkeilla. Siitä alkoi myös Sukhothai-kausi.

 

 

Sukhothai-kausi (1238–1378)

Thaimaalaiset alkoivat osoittaa valtaansa alueella 1300-luvulla ja vaativat vähitellen itsenäisyyttä hallitsevilta Khmer- ja Mon-kuningaskunnilta. Tätä aikakautta kutsutaan "onnen aamunkoitoksi" ja sitä pidetään thai-historian kultaisena aikakautena. Se oli ihannevaltio, jota isälliset ja anteliaat kuninkaat hallitsivat. Kuuluisin kuningas oli Ramkamhaeng Suuri. Vuoden 1350 paikkeilla pienempi Ayutthaya-niminen valtio alkoi laajentua Sukhothain alueelle.

 

 

Ayutthaya-kausi (1350–1767)

Ayutthaya-kuninkaat omaksuivat vaikutteita khmerien kulttuurista alusta lähtien. Nyt vallassa eivät enää olleet isälliset ja helposti lähestyttävät hallitsijat. Ayutthaya-hallitsijat olivat yksinvaltaisia monarkkeja, jotka kutsuivat itseään nimellä devaraja (jumalkuningas). Tämä aikakauden alkupuolella Ayutthaya lisäsi valtaansa läheisissä thai-kuningaskunnissa, mikä johti konflikteihin naapurimaiden kanssa.

1700-luvulla Siam solmi diplomaattiset ja kaupalliset suhteet länsimaiden kanssa. Vuonna 1767 burmalaiset onnistuivat valtaamaan Ayutthayan. Murskaavasta voitosta huolimatta Burma ei onnistunut pitämään Siamia kovin kauaa hallinnassaan. Nuori Phya Taksin -niminen kenraali ja hänen seuraajansa onnistuivat pakenemaan ja pääsemään Chantaburiin asti. Seitsemän kuukautta Ayutthayan kukistumisen jälkeen hän purjehti joukkoineen takaisin pääkaupunkiin ja he karkottivat burmalaiset joukot.

 

 

Thon Buri -kausi (1767–1772)

Kenraali Taksin päätti siirtää pääkaupungin Ayutthayasta lähemmäs merta, jotta ulkomaankauppa olisi helpompaa ja aseiden hankinta varmempaa. Lisäksi puolustus tai vetäytyminen olisi helpompaa, jos Burma hyökkäisi uudelleen. Hän perusti uuden pääkaupungin Thon Buriin Chao Phraya -joen länsirannalle.

Taksinin hallintokausi ei ollut helppo. Johtajuuden puuttuminen Ayutthayan kukistumisen jälkeen johti nopeasti kuningaskunnan hajoamiseen. Taksinin hallintokausi kului provinssien uudelleenyhdistämiseen.

 

 

Rattanakosin-kausi (1782 - )

Taksinin kuoltua kenraali Chakrista (Rama I) tuli Chakri-dynastian ensimmäinen kuningas ja hän hallitsi vuosina 1782–1809. Hänen ensimmäinen toimenpiteensä kuninkaana oli siirtää kuninkaallinen pääkaupunki Thon Buri -joelta Bangkokiin ja aloittaa Grand Palace -palatsin rakentaminen. Rama II (1809–1824) jatkoi edeltäjänsä aloittamaa rakennustyötä. Kuningas Nang Klao, Rama III, (1824–1851) avasi suhteet uudelleen länsimaihin ja kehitti kauppaa Kiinan kanssa. Kuningas Mongkut, Rama IV, (1851–1868) solmi sopimuksen eurooppalaisten maiden kanssa, joten maa ei joutunut siirtomaaksi vaan modernille Thaimaalle luotiin perusta. Hän teki monia sosiaalisia ja taloudellisia uudistuksia hallintokautensa aikana.

Kuningas Chulalongkorn, Rama V, (1869–1910) jatkoi isänsä uudistuspolitiikkaa poistaen orjuuden sekä parantaen yleisiä oloja ja hallintojärjestelmää. Pakollisen koulutuksen ja muut vastaavat uudistukset toteutti kuningas Vajiravudh, Rama VI, (1910–1925).

Kuningas Prajadhipokin hallintokaudella (1925–1935) Thaimaa muuttui yksinvaltiudesta perustuslailliseksi monarkiaksi. Kuningas luopui vallasta vuonna 1933 ja häntä seurasi valtaistuimelle hänen veljenpoikansa kuningas Ananda Mahidol (1935–1946). Maan nimi muutettiin Siamista Thaimaaksi samalla kun maa sai demokraattisen hallituksen vuonna 1939.

Nykyinen kuningas Bhumibol Adulyadej on Chakri-dynastian kuningas Rama IX.

 

 


Ihmiset Thaimaassa

Kolme neljäsosaa Thaimaan väestöstä on etnisiä thaita. Thait jaetaan maantieteellisin ja etnisin perustein seuraaviin ryhmiin: keskiseen (36 %), thai-laoihin (32 %), pohjoiseen (8 %) ja eteläiseen (8 %). Neljäsosa väestöstä on alle 15-vuotiaita. Väestönkasvu on 0,68 % vuodessa ja odotettu elinajanennuste miehillä 70,24 vuotta ja naisilla 74,98 vuotta.

Maassa on myös merkittävä kiinalaisvähemmistö, joka edustaa suhteellisen suurta osaa taloudesta. Noin 12 %:lla asukkaista on kiinalaiset sukujuuret, mutta Thaimaan kiinalaiset ovat laajalti sulautuneet valtaväestöön. 

Muita merkittäviä väestöryhmiä ovat malaijit (n. 3 miljoonaa) etelässä lähellä Malesian rajaa ja erinäiset vuoristoheimot (mm. hmong, mein, karen) pohjoisessa.

Theravada-buddhalaisuus on Thaimaan virallinen uskonto, jota noin 94 % väestöstä tunnustaa. Muslimeja on 5-6 %, kristittyjä 1 % ja hinduja vielä vähemmän. Buddhalaisuuden rinnalla harjoitetaan myös šamanismia ja henkien palvontaa.

Suurin osa väestöstä asuu maaseudulla, perinteisillä riisinviljelyalueilla keskisillä, koillisilla ja pohjoisilla alueilla. Väestöstä vain 31,6 % asuu kaupungeissa, lähinnä Bangkokin alueella, mutta kaupunkiväestön osuus on kasvussa.

Väestönkasvu on hidastunut tehokkaan perhesuunnitteluohjelman ansiosta vuoden 1960 3,1 prosentista alle 1 %:iin. Eliniänodote on toisaalta kasvanut. AIDS on merkittävä epidemia, noin puoli miljoonaa tai 1,4 % väestöstä kantaa HI-virusta. Vuosittain 25 000–30 000 kuolee AIDSin komplikaatioihin, näistä suurin osa on tuottavinta 20–49-vuotiasta väestöä. 1990-luvun alun aggressiivinen koulutusohjelma alensi infektioiden määrän 100 000 vuosittaisesta nykyiseen 15 000:een. 

 

Kieli ja kommunikointi Thaimaassa

Thain kieli

Thai on virallinen kieli, mutta hyvin moni thaimaalainen puhuu englantia, josta on tullut maan epävirallinen toinen kieli. Parasta englantia thaimaalaiset puhuvat suurissa turistikohteissa ja Bangkokissa.

Thain kieltä on vaikea oppia, sillä siinä on äänteitä, joita ei käytetä suomenkielessä. Kielessä on viisi toonia: korkea, keski, matala, nouseva ja laskeva. Tooni muuttuu sanojen sisällön mukaan.

Kirjoitettu kieli perustuu Kambodžan khmereiltä omaksuttuihin kirjaimiin ja se tiettävästi standardoitiin Sukhothai-kaudella. Thai-kirjaimet muodostuvat 44 konsonantista, 18 vokaalista ja 4 diftongista (tonaalinen). Thain kielen lukemisen oppimisen sanotaan olevan vaikeampaa kuin sen lausumisen oppiminen.

Tienviitat, karta, ruokalistat ja muu kirjallisuus on usein sekä thaiksi että englanniksi.

 

Puhe kielessä puhuu nainen chân sekä lauseen lopussa yleensä khâ, kun taas mies puhuu phom että lauseen lopussa yleensä khràp.

(thai ääntää pehmeämmin R tai jättää lausumatta, joten usein kuulet khap)

Puheissa olisi erittäin kohteliasta käyttää khràp tai khâ lauseen perässä.

Hyödyllisiä lauseita thaiksi

thaiksisuomeksi

phuu jing
Nainen 
phuu zaiMies
khunsinä 
phomminä (mies) 
chânminä (nainen)
สวัสดี sa-wat-diiHyvää päivää 
sa-wat-dii, khráp (mies sanoo)

 สวัสดีค่ะ sa-wat-dii, khâ

 (nainen sanoo)
สบายดีหรือ sabaai-dii ruû/(ruu-u)?Mitä kuuluu? 
สบายดี sabaai-dii, khràp/khâKiitos, hyvää.
คุณชื่ออะไร khun zhyy arai, khráp/khâ?Mikä sinun nimesi on?
ผม/ดิฉันชื่อ phŏm/dì-chăn zhyy _____ .Nimeni on ______ . 
ยินดีที่ได้รู้จัก yin-dii thii dai ruu-zak.Hauska tavata. 
กรุณา karunaa. Voisitko/saisinko...
ขอบคุณ khop khun khráp/khâ. Kiitos. 
ไม่เป็นไร shöön khrap,kha. Ole hyvä 
ใช่ chai .Kyllä 
ไม่ใช่ mai / mai chai. Ei. 
ขอโทษ kho thoot. Anteeksi huomion herättäminen)
ขอโทษ kho thoot. Anteeksi (anteeksipyyntö)
 สวัสดี[ครับ/ค่ะ] sa-wat-dii [khráp/khâ]  Näkemiin. 
 สวัสดี[ครับ/ค่ะ] baii baii (bye bye) Hei hei 
 phom/chăn phuut phaasaa ang-kiit(ang-kriit) mai dai, kràp/khâ En puhu englantia. 
 phom/chăn phuut phaasaa thai mai dai, kràp/khâ En puhu thaita. 
khun phuut finläänd dai mai, krap/khâ Puhutko suomea?
 baan khon saamaat, phuut pasaa finläänd dai mai? Puhuuko kukaan täällä suomea? 
 tsuai-du-ai Apua! 
 rowaang Varo! 
 pra-tiit sa-waad Hyvää huomenta.
 sawat-dii toon jen Hyvää iltaa.
 arun sa-waad Hyvää yötä
 ไม่เข้าใจ mai khau zai En ymmärrä 
 hong naam juu thii nai? Missä on vessa? 
 

Thaimaan maantiede ja kartat

Thaimaa sijaitsee keskellä Kaakkois-Aasiaa, joten sillä on monta rajanaapuria: Myanmar, Laos, Kambodža ja Vietnam. Thaimaa on pinta-alaltaan 514 000 neliökilometriä. Se on maailman 50. suurin maa ja suunnilleen Espanjan kokoinen. Thaimaa sijaitsee vain 15 astetta päiväntasaajan pohjoispuolella, ja maan ilmasto on trooppinen. Lämpötila on 19–38 astetta. Monsuunisateita maassa on yleensä toukokuusta heinäkuuhun, kun taas marras- ja joulukuussa vallitsee viileämpi ja kuivempi ilmasto.

Thaimaa jakautuu neljää maantieteellisesti toisistaan eroavaan alueeseen.

Thaimaan Myanmarin vastaisella luoteisrajalla on metsäisiä vuoria, joista korkein, Doi Inthanon, on 2 565 metriä korkea. Tämän alueen ilmasto on maan viilein ja siellä on jopa villieläimiä.

Koillis-Thaimaa on maan väkirikkain alue (Bangkokia lukuun ottamatta) ja siellä on lukuisia alueellisia pääkaupunkeja.

Keski-Thaimaa muodostuu suurimmaksi osaksi tasangoista ja sitä kutsutaan usein Aasian riisiaitaksi. Rannikot muodostuvat suureksi osaksi kilometrejä pitkistä hiekkarannoista. Lisäksi maassa on useita kansallispuistoja, historiallisia nähtävyyksiä, eläinten suojelualueita ja vesiputouksia, jotka ovat näkemisen arvoisia.

Luonnollisten maantieteellisten alueiden lisäksi Thaimaa on jaettu poliittisesti 76 provinssiin, ja Bangkok on maan poliittinen, kaupallinen ja akateeminen pääkaupunki.

Thaimaan karttaThaimaan sijainti kartalla

 

Thaimaan luonto

Thaimaassa on monia suuria luonnonvaroja. Maassa on yli 100 kansallispuistoa, joista jokaisella on jännittävää tarjottavaa. Thaimaassa on tarjolla monia vaihtoehtoja vaelluksesta, maastopyöräilystä, valokuvaamisesta, lintujen bongaamisesta, telttailusta, sukeltamisesta ja eksoottisista eläimistä kiinnostuneille.

Thaimaan rantojen ja saarien luonto on myös upea, mutta kasvisto ja eläimistö ovat ainutlaatuisia kaikkialla Thaimaassa. Thaimaassa on norsujen ja apinoiden lisäksi myös karhuja ja valashaita.

 

Thaimaan ilmasto

Thaimaassa on yleensä kuumaa ja kosteaa, mikä on tyypillistä tropiikin ilmastolle. Thaimaan ilmasto voidaan jakaa yleisesti kolmeen vuodenaikaan: kuuma kausi (maalis-touko), sadekausi (kesä-loka) ja kylmä kausi (marras-helmi). Kun maan maantieteen otetaan huomioon, kaikkia kolmea ilmastoa löytyy jostain päin maata ympäri vuoden.


Viileä kausi (marraskuu – helmikuu)


Marraskuusta helmikuuhun sää on maan keski-, pohjois- ja koillisosissa usein viileää ja kuivaa, mikä on useimpien turistien mielestä miellyttävin vuodenaika. Thaimaa sijaitsee tropiikissa, joten maassa on kuitenkin lämmintä ympäri vuoden. "Viileä ja kuiva" vuodenaika vastaa lämpötilaltaan suomalaista keskikesää.


Kuuma kausi (maaliskuu–kesäkuu)


Kuumana kautena on erittäin kuumaa ja kosteaa. Vettä sataa harvoin. Tätä kautta kutsutaan myös hiljaiseksi kaudeksi, sillä turistit pitävät enemmän hieman viileämmästä ilmastosta. Erittäin kuumasta säästä huolimatta lämpötila rannikoilla on miellyttävä.


Sadekausi (heinäkuu–lokakuu)


Sadekausi jatkuu heinäkuusta lokakuuhun. Vettä ei kuitenkaan sada koko päivää, vaan usein päivän aikana saadaan yksittäisiä kuuroja. Sade tulee yleensä yhtä nopeasti kuin se katoaa ja sen jälkeen on jälleen aurinkoista.
Yleisesti ottaen vettä sataa enemmän Etelä-Thaimaassa, jossa vuosittainen sademäärä on noin 2 400 millimetriä. Maan keski- ja pohjoisosissa sataa noin 1 400 millimetriä vuodessa.

Keskiarvolämpötilat ja sademäärät kuukausittain Thaimaassa

Bangkok-asteetBangkok-sadeChiang Mai-asteetChiang Mai-sade
  

 

Thaimaan ruoka ja juoma

Ruokakulttuuri

Vaikka thairuokaa pidetään tulisena, se on tasapainoinen yhdistelmä hapanta, makeaa, suolaista ja mausteista. Nämä maut yhdistyvät usein yhdessä ruokalajissa. Thaimaalaiset tarjoavat mielellään montaa ruokalajia samanaikaisesti, jotta mahdollisimman montaa eri ruokalajia voitaisiin maistaa saman aterian yhteydessä.

Thairuoassa käytetään runsaasti tuoreita yrttejä ja mausteita sekä fermentoitua kalakastiketta. Sitä on lähes kaikissa ruokalajeissa, mikä voi aiheuttaa ongelmia kasvissyöjille. Pääset melko pitkälle opettelemalla sanomaan "jay", mikä tarkoittaa, että olet kasvissyöjä.

Monet alueelliset erot tyypillisenä thairuokana pidetyistä ruokalajeista johtuvat vaikutteista, joita on saatu naapurimaista, kuten Kiinasta, Laosista, Myanmarista ja Malesiasta. Jotkut thairavintolat ovat erikoistuneet tiettyihin ruokalajeihin, mutta useimmissa ravintoloissa on laaja ruokalista thaimaalaisia ja länsimaisia ruokalajeja. Ravintolat valmistavat myös mielellään ruokalajeja koko maasta.

Riisi

Riisi on thaimaalaisten perusravintoa ja sitä syödään useimmilla aterioilla aamiaisesta jälkiruokiin. Jos sanot thain kielellä olevasi nälkäinen tai että haluat syödä, sanot kirjaimellisesti "haluan syödä riisiä".

Ei ole myöskään yllättävää, että Thaimaa on maailman suurin riisin vientimaa. Thaimaalaiselle riisille on ominaista se, että sitä on montaa eri lajia ja jokaisella on omat ominaisuutensa ja makunsa. Arvostetuin thaimaalainen riisi on jasminriisi, joka on makealle tuoksuva Thaimaassa tuotettava pitkäjyväinen riisi. Riisi tarjoillaan keitettynä ja useimpien ruokalajien lisänä, mukaan lukien thaimaalaiset curry-ruoat. Jasminriisi on halutuin riisi, ja se on myös kallein. Siksi useimmat ravintolat tarjoavat Khao Suoy -riisiä ("kaunis riisi"), joka on valkoinen riisilaji, jota kasvaa kaikkialla Thaimaassa.

Khao pad tai "paistettu riisi" valmistetaan yleensä paistetusta riisistä, possusta tai kanasta, chilistä ja kalakastikkeesta. Ruokalajissa käytetään normaalisti ylijäänyttä Khao Suoy -riisiä, jotta "vanhaa" riisiä ei tarvitse heittää pois.

Khao Tom on suolainen puuroa muistuttava keitto, jossa käytetään possua ja valkosipulia. Se on suosittu aamiainen.

Khao Niaw, "sticky rice" (tahmea riisi) syödään tavallisesti käsin ja tarjoillaan usein koillisesta vaikutteita saaneen ruoan kanssa, kuten grillatun kanan (gai yang) ja mausteisen papaijasalaatin (som tam). Tahmea riisi on tärkeä ainesosa mangon kanssa tarjoiltavassa sticky rice -jälkiruoassa, joka on thaimaalaisten suosikki.

Pääruoat

Vaikka nuudeliruoat ovat melko yleisiä Thaimaassa (kiinalaisten maahanmuuttajien vaikutuksesta), useimmat thaimaalaiset ruokalajit ovat wokattuja tai grillattuja ja ne tarjoillaan riisin kera. Kala (blah), possu (moo), jauheliha (neua) ja kana (gai) voidaan valmistaa monella eri tavalla, mutta yleensä ne pilkotaan pieniksi palasiksi, wokataan ja mausteeksi lisätään esimerkiksi valkosipulia, chiliä ja/tai basilikaa. Liha ja kana tarjoillaan usein grillattuna tai paistettuna, kun taas kala keitetään ja tarjoillaan yleensä kokonaisena.

Thaicurry ja keitot

Thaimaan keitot ovat yleensä currypohjaisia. Thaimaalaiset currylajit vaihtelevat voimakkaasti ja jotkut niistä sopivat erittäin hyvin keittoihin. Useimmat thaimaalaiset curryruokalajit ovat kookosmaitopohjaisia ja eräät niistä ovat tulisempia kuin toiset: Gaeng Massaman on mieto curry, Gaeng Kiaw Wan (thaimaalainen vihreä curry) on paksuudeltaan ja mausteisuudeltaan keskitasoinen curry, Gaeng Daeng (punainen curry), joka tunnetaan myös nimellä Gaeng Pet (mausteinen curry), on paksumpi ja huomattavasti tulisempi curry. Tom Kha on esimerkki miedosta kookoskeitosta, kun taas aito thaimaalainen Tom Yam Kung -keitto on erittäin tulinen.

Thainuudelit

Yleensä thaimaalaiset ruokalajit tarjoillaan pieninä annoksina osana suurempaa ateriaa. Thaimaalaiset nuudeliruokalajit poikkeavat tästä, sillä ne tarjoillaan yksittäisinä annoksina. Pad Thai on Thaimaan yleisin nuudeliruokalaji, ja sitä voi ostaa sekä ravintoloista että katukeittiöistä.

Thainuudeleita on saatavilla usean muotoisina ja kokoisina: "pieni" (sen lek), "suuri" (sen yai), enkelikihara (sen mee) ja ekstrasuuri (gway tiow). Useimmat thainuudelit valmistetaan riisistä, mutta munanuudelit (ba mee) ja mungpavuista valmistetut lasinuudelit ovat myös yleisiä.

Thaimaalaiset jälkiruoat

Thaimaalaiset rakastavat jälkiruokina sekä perinteisiä jälkiruokia Thaimaasta että länsimaisia kakkuja ja jäätelöä! Perinteiset thaimaalaiset jälkiruoat ovat makeita ja pääasiassa valmistettu yhdistämällä riisiä, kookosmaitoa ja sokeria sekä eräitä hieman epätavallisempia jälkiruoka-aineksia, kuten maissia tai papuja.

Hedelmät ovat myös yleisiä thaimaalaisia jälkiruokia. Hedelmät, kuten papaija ja mango, yhdessä riisin ja kookosmaidon kera muodostavat suositun sticky rice -jälkiruoan.

Thaisalaati/Yam

Thaimaalainen salaatti on yksi maustetuimmista ruokalajeista ja se tilataan usein yhdeksi osaksi ateriaa. Thaimaalainen salaatti on yleensä valmistettu raaoista kasviksista, joihin sekoitetaan chiliä, limeä ja kalakastiketta. Joskus siihen lisätään myös lihaa, jolloin sitä kutsutaan nimellä Yam Neua (thaimaalainen lihasalaatti).

Kansainvälisesti tunnetuin thaisalaatti on Som Tam, joka on suosituin Koillis-Thaimaassa. Som Tam valmistetaan etupäässä suikaloidusta papaijasta ja tarjoillaan usein grillatun kanan kanssa (gai yang).

Chilikastike

Thaimaalainen chilikastike, eli Nam Prik, on monien thairuokalajien perusta ja joskus sitä tarjotaan myös dippinä. Thaikastikkeeseen sekoitetaan chiliä, valkosipulia, katkarapukastiketta, limeä ja muita mausteita.

Thaimaan hedelmät

Thaimaassa kasvaa monia eri hedelmiä. Hedelmänmyyjiä on lähes jokaisessa kadunkulmassa ja he myyvät muun muassa monia eri hedelmiä ja jäähdytettyjä mehuja. Esimerkiksi ponelamai-viipaleet maksavat noin kymmenen bahtia annokselta. Thaimaassa kasvaa tavallisia hedelmiä, kuten banaani, ananas, vesimeloni ja papaija, sekä eksoottisempia hedelmiä, kuten pitahaya, chompu, durian ja jakkihedelmä.

Pitahaya on suuri hedelmä, jonka vaaleanpunainen kuori on piikikäs. Näyttävän kuoren alta löytyy valkoista hedelmälihaa, joka muistuttaa täyteläistä ja mehukasta kiiviä. Chompu on raikas päärynänmuotoinen hedelmä, joka maistuu suunnilleen vetiseltä omenalta. Haiseva durian-hedelmä ja sille läheistä sukua oleva jakkihedelmä ovat maultaan, hajultaan ja ulkonäöltään erittäin erikoisia. Monet rakastavat tai vihaavat niitä. Sen voimakkaan hajun takia ei ole kovin epätavallista, että kauppojen ja rakennusten ulkopuolella on kylttejä, joissa kielletään tuomasta durianeja sisään rakennukseen.

 

Juoma ja hanavesi

Kraanaveden juontia ei suositella, mutta jäiden käyttö on yleensä turvallista Thaimaassa. Pullotetun veden ostaminen on helppoa ja edullista. Singha (lausutaan "Sing") ja Chang (tarkoittaa norsua) ovat Thaimaan kaksi suosituinta olutmerkkiä.

Hedelmäsmoothiet ja mehut ovat erittäin suosittuja Thaimaassa. Kookosmaito on myös varma valinta, kun kookospähkinä avataan paikan päällä ja juodaan pillillä suoraan kookoksesta.

Thaimaalainen jäätee tarjoillaan maitotiivisteen kanssa, mikä antaa teelle punaoranssin värin ja makean maun. Thaimaalainen jääkahvi (oliang) on erittäin vahvaa kahvia ja ylivoimaisesti suosituin ravintoloissa tarjottava kahvi.

 

Thaimaan raha ja hintataso

Raha

Thaimaan valuutta on bahti (THB). Setelit ovat arvoltaan 10, 20, 50, 100, 500 ja 1 000 Bahtia. Kolikoiden nimellisarvot ovat 25 ja 50 satangia sekä 1, 5 ja 10 bahtia.

Koko matkakassa kannattaakin nykyään ottaa suoraan Thaimaan bahteina. Yhdysvaltojen dollarin arvon alenemisesta johtuen dollaria ei ole enää edullista viedä matkavaluuttana Thaimaahan, vaikka se siellä edelleen hyvin vaihtuukin.

Jos bahteja ei ole saatavilla, mukaan kannattaa ottaa euroja joko käteisenä tai matkasekkeinä. Matkasekeistä saa usein paremman kurssin kuin käteisestä. Luottokortti kelpaa suurimmissa kaupungeissa maksuvälineenä. Visa-automaatteja on Bangkokissa runsaasti, mutta esimerkiksi Phuketissa vain parisenkymmentä

Hintataso

Thaimaan hintataso on edullinen niin tavarataloissa kuin eksoottisilla toreilla ja markkinoillakin. Moni palaa matkaltaan laukku täynnä uusia vaatteita, koruja ja kenkiä. Etenkin Bangkokin shoppailumahdollisuudet ovat mainiot. Tinkiminen kuuluu kaupankäyntiin ja se tehdään aina hymyssä suin.

Esimerkkihinnat ovat paikallisessa valuutassa mahdollisimman tarkan tiedon antamiseksi sillä valuuttakurssit vaihtelevat jatkuvasti. Ajankohtaisen valuuttakurssin voit hakea esimerkkihintojen alta. 

Huomioi että hinnat ovat keskihintoja ja hintataso vaihtelee suuresti eri kaupunkien välillä!

Esimerkkihintoja Thaimaassa paikallisessa valuutassa  (keskihinnat päivitetty helmikuu 2013)

Tuote / PalveluKeskihinta

Ravintolahinnat

 
Ateria edullisessa ravintolassa60.00 ฿
Ateria kahdelle keskitason ravintolassa (kolme ruokalajia)500.00 ฿
Ateria pikaruokaravintolassa (mm. McDonalds)140.00 ฿
Paikallinen olut (0,5 litraa)60.00 ฿
Ulkomainen tuontiolut (0,33 litraa)80.00 ฿ 
Cappuccino (normaali)50.00 ฿
Coca Cola/Pepsi (0,33 litraa)0.44 €15.42 ฿ 
Vesi (0,33 litraa)0.22 €10.00 ฿ 

Ruokakaupat

 
Maito (tavallinen, 1 litra)45.00 ฿ 
Tuore leipä40.00 ฿
Riisi (1 kg)35.00 ฿ 
Kananmunat (12 kpl)50.00 ฿
Paikallinen juusto (1 kg)440.00 ฿
Kananrinta (luuton, nahaton) (1 kg)100.00 ฿
Omenat (1 kg)60.00 ฿
Appelsiinit (1 kg)50.00 ฿
Tomaatit (1 kg)35.00 ฿
Perunat (1 kg)50.00 ฿
Salaattinippu27.00 ฿ 
Vesi (1,5 litraa)15.00 ฿ 
Viinipullo (keskitason)500.00 ฿
Paikallinen olut (0,5 litraa)45.00 ฿
Ulkomainen tuontiolut (0,33 litraa)62.50 ฿
Savukerasia (Marlboro)80.00 ฿

Yleiset kulkuneuvot, liikkuminen

 
Kertalippu, paikallisliikenne20.00 ฿
Kuukausilippu (normaalihinta)700.00 ฿
Taksin aloitusmaksu35.00 ฿
Taksi (1 km:n matka)5.25 ฿
Taksi odottaa tunnin95.00 ฿ 
 Bensiini (1 litra)40.00 ฿

Valuuttalaskuri (valuuttakurssit päivitetään jokaisena arkipäivänä) 

Liikkuminen Thaimaassa

Lentokoneella

Helpoin tapa matkustaa Thaimaassa on lentäminen, koska tunnin lentomatka voi kestää jopa 12 tuntia bussilla tai junalla. Monet lentoyhtiöt tekevät Thaimaan sisäisiä lentoja, mukaan lukien halpalentoyhtiöt. Esimerkiksi Bangkokista voi lentää useimpiin kohteisiin ympäri maata alle 2 000 bahtilla. Thai Airways on Thaimaan suurin lentoyhtiö ja se tekee yhteistyötä muun muassa Nok Air -halpalentoyhtiön kanssa. Muita lentoyhtiöitä ovat muun muassa Orient Thai, PB Air ja One-two-go. Bangkok Airwaysillä on oma lentokenttä Sukhothain ulkopuolella ja sillä on monia lentoja Koh Samuille ja Tratiin (Koh Chang).

Bussilla

Thaimaassa on laaja valikoima busseja. Intercity-bussit ovat nopea tapa päästä maan jokaiseen kolkkaan. Busseissa on ilmastointi, ja voit matkustaa sekä ensimmäisessä että toisessa luokassa.

Bangkokissa on neljä bussiasemaa:

Northern Bus Terminal
Kampaengphet 2 Rd, Bangkok

Central Bus Terminal
Kampaengphet 2 Rd, Bangkok

Eastern Bus Terminal
Sukhumvit Rd, Bangkok

Southern Bus Terminal 
Boromratchchonnani Rd, Bangkok

Junalla

Valtionrautatiet helpottavat matkustamista Bangkokista Thaimaan muihin osiin edulliseen hintaan. Junalla matkustaminen on yleensä hitaampaa ja kalliimpaa kuin bussilla matkustaminen. Juna on kuitenkin varmempi vaihtoehto ja yleensä myös mukavampi kuin bussi. Reitit Bangkokista Chiang Maihin ja Bangkokista Surat Thaniin, josta veneet lähtevät Koh Samuille, ovat erittäin suosittuja.
Junissa on kolme luokkaa, joten myös budjettimatkailijoilla on mahdollisuus matkustaa junalla Thaimaassa. Tietyillä reiteillä ensimmäisen luokan yksityisissä makuuvaunuissa on parisänky ja ilmastointi. Ensimmäisessä luokassa matkustaminen on yleensä kalliimpaa kuin halpalentoyhtiöillä lentäminen, mutta kolmannessa luokassa matkustaminen on halvempaa kuin bussilla matkustaminen. Toisen luokan junaliput maksavat suunnilleen yhtä paljon kuin ensimmäisen luokan bussiliput, mutta junassa on kallistettavat istuimet ja enemmän jalkatilaa.

Junaliput kannattaa tilata etukäteen, sillä erityisesti toisen luokan liput myydään yleensä nopeasti loppuun. Lippuja voi varata matkatoimistoista, asemilta tai Thaimaan valtionrautateiltä (State Railway of Thailand).

State Railway of Thailand
1 Rongmuang Road, Rongmuang, Pathumwan, Bangkok 10330
Puh.: 0-2222-0175, 0-2621-8701, 0-2220-4567
Sähköposti:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Lisätietoja junaliikenteestä ja junalipuista on osoitteessawww.railway.co.th/english/index.asp.

 

Julkisilla

Keniassa on toimiva kotimaan lentoverkko ja lentojen hinnat ovat kohtuulliset. Kaupungissa voi kulkea busseilla tai takseilla. Taksikuskit saattavat periä ylihintaa, joten tinkiminen on tarpeen.

Bussit kulkevat pidempiäkin matkoja, mutta kaupungista toiseen matkustava voi hyödyntää myös junia.

Omatoimisesti

Thaimaassa on laaja hyväkuntoisten moottoriteiden verkosto. Useimmat moottoritiet ovat hyvässä kunnossa ja niissä on kaksi tai kolme kaistaa molemmilla puolilla. Tienviitat noudattavat kansainvälisiä sääntöjä ja ne ovat sekä thaiksi että englanniksi, mutta tietyt merkit vain thaiksi (esim. "stop").
Kannattaa ostaa hyvä tiekartta ennen matkalle lähtöä ja muistaa, että Thaimaan liikenne on täysin erilainen Suomen liikenteeseen verrattuna.

 

Hyvä tietää Thaimaasta

Maahantulovaatimukset

Ulkomaalaisten, jotka tulevat Thaimaahan liikeasioiden, työn, tutkimuksen, opiskelun tai lääketieteellisen hoidon takia, on haettava thaimaalaista viisumia Thaimaan lähetystöstä tai konsulaatista. Thaimaahan matkustavien passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta suunnitellun matkustusajan jälkeen. Passin on oltava hyväkuntoinen.

Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse viisumia, jos matka kestää alle 30 päivää. Kuuden kuukauden aikana vierailu ei saa ylittää 90 päivää. Saat lisätietoja viisumista ottamalla yhteyttä lähetystöön:

Osoite: 
Royal Thai Embassy 
Eteläesplanadi 22 C (3 krs), 00130 Helsinki 
Puh. + 358 9 612 26412/+358 9 612 26410 
Faksi: +358 9 61226466 
Sähköposti:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Verkkosivusto: www.thaiembassy.fi 
Aukiolajat: Maanantai–perjantai: 09.00-12.00, puhelinaika 13.00-16.30 
Viisumi ja konsulaatti: 10.00-12.00

Käyttäytyminen

Hillitty käytös on valttia. Säilytä malttisi joka tilanteessa. Älä kiihdy äläkä korota ääntäsi. Saatat menettää kasvosi paikallisten silmissä. Kasvojen menettäminen on pahinta mitä Thaimaalaiselle ihmiselle voi tapahtua.

Pää on Thaimaalaisille pyhä paikka ja sen koskettaminen koetaan loukkaavana. Thaimaalaiset eivät muutenkaan koskettele tai kättele vieraita ihmisiä. Jos joku yrittää kätellä sinua kadulla, se on todennäköisesti intialainen kauppias. Jalkapohjalla osoittaminen ihmistä kohti koetaan erittäin loukkaavaksi.

Thaimaan kuningasperhe on hyvin suosittu, eikä heihin kohdistuvaa arvostelua suvaita. Asia on jopa säädetty lailla. Kuninkaan kuvia näkyy kaikkialla ja televisiosta tulee runsaasti kuninkaallisen perheen arkea ja heidän tekemisiään käsitteleviä ohjelmia. Monet dokumentit ovat vuosien takaa. Keltainen on kuninkaallinen väri. Kolikon päälle ei saa astua koska siinä on kuninkaan kuva ja jalkapohjalla osoittaminen on loukkaavaa.

Sähkö

Sähkövirta: 

220V/50Hz

Pistokkeet:


 

Suositut matkakohteet Thaimaassa

Thaimaassa riittää nähtävää ja tekemistä, mutta alla muutama huomion arvoinen paikka joihin kannattaa perehtyä.

Suositut matkakohteet Thaimaassa

Bangkok

Chiang Mai

Koh Chang

 

Matkan suunnittelu Thaimaahan

Matkan suunnittelussa Thaimaahan kannattaa aluksi tietysti miettiä ajankohta, matkan pituus ja tehdä jonkinlainen alustava suunnitelma matkareitistä. Matkustusasiakirjat ja rokotukset kannattaa myös hoitaa ajoissa alta pois.

Tämän sivuston suunnittelu osiossa tarkempaa tietoa matkan suunnittelusta.

Matkan suunnittelu Thaimaahan helpottuu huomattavasti kun hankit asianmukaisen matkaoppaan. Valitettavasti parhaimmat matkaoppaat ovat englanniksi mutta toisaalta taas ne ovat hyvin edullisia ja maksavat itsensä hetkessä takaisin. Oppaista saat myös hyödyllisiä vinkkejä matkan suunnitteluun.

Suosittelen alla olevia matkaopaskirjoja Thaimaahan. Kuvaa klikkaamalla pääset verkkokauppaan, jossa yksi opas maksaa toimituskuluineen Suomeen aika tasan 20 €. Jos tilaat useamman kerralla niin kirjakohtainen hinta halpenee postikulujen pienentyessä. Ei paha lainkaan! Itse en osta enää ollenkaan matkaopaskirjoja suomesta!

Suositeltavat matkaoppaat Thaimaahan

LP ThaimaaLP SaaretLP Useampi maaKaakkois-aasiaThain kieli
      

Comments (0)

    Leave a comment

    You are commenting as guest.