Viikonloppu Tallinnassa – Teletornin walk on the edge

Viikonloppu Tallinnassa

Viikonloppu Tallinnassa – Teletornin walk on the edge

Aina ei tarvitse mennä kauaksi pientä irtiottoa varten. Edellisestä Tallinnanreissusta oli sen verran aikaa, että pieni uutuudenviehätys oli taas olemassa. Vaikkakin Tallinna on aika pian kierrelty.

Mutta aina pari kiintopistettä pitää olla, jotta reissu ei mene ihan pelkäksi haahuiluksi. Viikonloppu on lyhyt aika mutta hyvin ehtii kun vähän suunnittelee.

Tallinna

Tallinna lienee monille sen verran tuttu ettei aleta sitä käydä läpi. Mutta edelleen helppo ja nopea siirtymä. Meillä oli auto mukana, helpotti logistiikkaa ja yleensäkin liikkumista. Majapaikkana oli L’Ermitage hotelli joka oli liki kaikkea ja varsin kelvollinen paikka majailla. Usein suositaan Airbnb palvelu, mutta nyt oli hienoa mennä valmiiseen aamiaispöytään. Koko reissun ajatus oli kuitenkin ottaa pieni breikki työkiireiden keskelle.

KGB museo

True crime ja erilaiset rikospaikat ovat aina kiinnostaneet, jokaisella reissulla pitää jokin kummallinen aiheeseen liittyvä paikka tsekata. KGB museo on todella helppo kohde ja ihan Tallinnan keskustassa. Viru hotellin yläkerroksessa.

Opasttettu kierros kannattaa varata etukäteen, aikaa kierros ottaa reilun tunnin. Olin itse vähän skeptinen, onko tämä kierros jossa opas kertoo hänelle opetetut asiat. Mutta ei, opas oli todella perillä historiasta ja jopa omakohtaisin esimerkein kertoi aiheesta. Olivatko esimerkit keksittyjä, en ota kantaa mutta kierros oli todella mielenkiintoinen. Antaa myös loistavan esimerkin siitä, miten vainoharhaisesti voidaan valtiotasollakin ajatella.

KGB museo

En halua oikeastaan edes kierroksen sisältö spoilata, mutta esillä on paljon esimerkkejä niin huoneiden salakuuntelusta kuin yleisestä ajan historiasta. Enivei, vahva suositus. Kannattaa käydä.

Jo pelkät näköalat ovat KGB museosta todella makeat! Toki myös itse rakennuksen historia on hieno. Tykkään suuresti ton ajan arkkitehtuurista, tollaisessa betonikolossissa on aina oma juttunsa.

KGB museo

Teletorin äärellä kävely

Tämä oli kyllä kova juttu! Teletornissa olemme joskus aikaisemminkin käyneet, mutta silloin emme jonottaneet ylös. Nyt riitti aikataulu myös ylhäällä käymiseen ja ulkotasanteella kävelyyn.

Televisiotornin 22. kerroksen näköalatasanteen reunalla, 175 m korkeudella maanpinnasta, Pohjois-Euroopan korkeimmalla avoimella näköalatasanteella toteutettava äärelläkävely.
Äärelläkävely on avoinna ma-su klo 11.00-18.00 huhtikuusta lokakuuhun.

Teletorni on Piritassa, ja matka autolla kestää about 20min, matkalla on myös muistomerkki kommunismin uhreille ja varsin makea rantaosuus jossa kannattaa hetki käyttää aikaa ihan vain kävelyyn.

Aurinkoisella kelillä näkymät ovat todella makeat ja jopa Helsinki näkyi suhteellisen hyvin. Todella iso kiitos opastajalle, joka toki piti huolen valjaista ja systeemeistä, mutta samalla piti loistavan esityksen mitä missäkin päin on.

Kelpaa istuskella. Kuin istuisit maailman reunalla katsoen aina Helsinkiin asti. En nauti korkeista paikoista, mutta joku viisas on sanonut että kun on tarpeeksi korkealla, kammo korkeisiin paikkoihin katoaa.

Tälle kokemukselle myös äärimmäisen vahva suositus.

Teletorn

Muistomerkki kommunismin uhreille

Virolaiset kommunismin uhrit 19401991 on Tallinnan Maarjamäessä sijaitseva monumenttikokonaisuus, joka on omistettu kaikille niille virolaisille, jotka kärsivät Neuvostoliiton terrorista kyseisenä aikana. Muistomerkki paljastettiin elokuussa 2018.

Varsin näkemisen arvoinen teos, ja vaikka itse teos ei olisi se juttu, on hyvä että kaikki historian pimeimmäksen keksinnöt muistetaan, jotta virheet eivät toistu. Kommunismi on ehdottomasti yksi näistä.

Paikka näytti sopivissa kuvakulmissa jopa vähän jonkin Bond elokuvan pahiksen päämajalta.

Mitä syödä Tallinnassa

Viimeisin, mutta ei vähäisin vinkki liittyy syömiseen. Tallinnan keskustassa, vanhassa kaupungissa on Kompressor niminen paikka, josta saa makeita ja suolaisia pannareita. Paikka ei juuri mainosta, ja osa juttu on pieni undergound twisti. Todella hyvää ruokaa boheemissa ympäristössä.

Kompressorpub

Paikasta lisää ja sijainti: kompressorpub.ee

Paikassa on säilytetty hienosti menneiden aikojen fiilis. Tulee jostain syystä Praha mieleen.

Tallinna summa summaarum

Juttu on pintapuolinen raapaisu, Tallinna sopii vähän kaikille, mutta oma suositukseni on ilman pieniä lapsia reissaavat aikuiset. Tallinnassa voi käyttää paljonkin aikaa ympäriinsä haahuiluun, välillä pistäyty johonkin oluelle, lasilliselle viiniä tai syömään jotain.

Tallinna ei ole enää se 10v takainen halpispaikka, hinnat ovat Suomen tasoa ja palvelukaan ei ole aina ihan parasta mahdollista. Mutta metsä vastaa kuten sinne huudetaan. Silti kiva käydä pitkästä aikaa.

Tallinna

Vastaa