Kööpenhamina pitkäksi viikonlopuksi

Kööpenhamina

Kööpenhamina pitkäksi viikonlopuksi.

Heinäkuun alkuun otetiin Kööpenhamina, tällä kertaa koko perheen voimin. Kaksi omillaan jo pitkään asunutta aikuista lasta lähti mukaan. Ajatuksena juhlistaa koko perheen kesken vähän synttäreitä jä hääpäivää. Kööpenhamina valikoitui kohteeksi tosin jo ajat sitten, koska samalle päivälle sattui Rammsteinin keikka. Sinne siis!

Lennot Tanskaan

Turkulaisia hellitään hyvällä lentoyhteydellä, Riikan kautta kun Airbaltic lennoilla pääsee helposti melkein mihin vain,. Tän lisäksi Turun lento lähtee aina 0530, joten jo menopäivänä jää aikaa tehdä asioita. Niin nytkin, aamulla kentälle, Riikassa pikavaihto ja Kööpenhaminaan.

Kööpenhamina

Majoitus ja liikkuminen Kööpenhaminassa

Neljän hengen joukkueella kun liikuttiin, niin otettiin iso Airbnb-asunto. Helppoa ja tässä kohtaa kätevin vaihtoehto. Asunnot ja rakentaminen itsessään on Tanskassa nähtävyys Suomalaiselle. Asunnot ovat omalla tavallaan persoonallisia, ja kaikki ovat nopealla silmäyksellä alle 4-kerroksisia, tämä antaa asunnoille oman leimansa.

Asunnolle kentältä pääsi näppärästi metrolla, joka on Köpiksessä todella kätevä tapa liikkua. Kolmen päivän lippu oli nopealla matikalla hyvä ostos ja sillä saattoi suhata niin paljon kuin halusi. Meinaan Kööpenhamisessa ilmasto on sellainen mihin kannattaa kiinnittää huomiota, niin pukeutumisen kuin muun varustautumisen kanssa. Välillä on vartin erolla todella kuuma ja auringonpaiste, kun taas tästä vartti eteenpäin ja vettä tuli vaakasuoraan päin näköä. Tämänkin takia sadepäivänä metro oli oiva tapa liikkua paikasta toiseen.

Nähtävyydet

Pieni merenneito on toki yksi näistä, taitaapa olla käydyin nähtävyys Kööpenhaminassa. Jokin oma viehätyksensä näissä on, olen nähnyt ton ennenkin, mutta silti oli sateinen samoilu otettava jotta sen taas näki. Patsaalla on btw raju historia ja meranneidon pää on mestattu ainakin pari kertaa.

Toi punaiseksi maalaaminen on julmaa, mutta pakko sanoa että käytännön pilana ei huono.

Pieni merenneito on joutunut useasti ilkivallan kohteeksi, ja sen pää on sahattu kahdesti irti. Ensimmäinen vakava ilkityö sattui vuonna 1964, kun joku sahasi merenneidolta pään kaulasta poikki. Päätä ei löydetty, ja patsaalle jouduttiin valamaan uusi pää. Vuonna 1984 merenneidon oikea käsi oli sahattu poikki, mutta kaksi katuvaa nuorta palautti käden parin päivän kuluttua. Vuonna 1998 merenneidon pää oli jälleen sahattu irti, mutta myöhemmin tuntematon henkilö palautti pään läheiselle televisioasemalle, ja se saatiin takaisin paikoilleen. Toukokuussa 2017 merenneito oli puolestaan maalattu punaiseksi vastalauseena Färsaarten valaiden pyynnille.
Pieni merenneito

Kööpenhaminassa on myös nippu muita näyttäviä patsaita, tässä vähän tylysti kollaasi ilman selityksiä kun halusin kuvata noi kaikki ilman kauheaa kastumista, joten siksi vähän nopea kierros.

Mitä syödä Kööpenhaminassa

Se on tietenkin Smørrebrød eli tanskalainen voileipä. Näitä mestoja oli paljon, ja itse voileipien ystävänä voin vahvasti suositelle näitä.

Tanskalainen voileipä

Smørrebrød eli Tanskalainen voileipä on Tanskassa suosittu lounasruoka. Se on yksikerroksinen eli avoin voileipä, jossa lihaleikkeleitä, kalasäilykkeitä tai -fileitä, juustoviipaleita, erilaisia levitteitä, vihannesviipaleita ja muita leivänpäällisiä on aseteltu voidellun leipäviipaleen päälle usein niin runsaasti, ettei leipää juuri alta näy. Leipänä käytetään tiivistä ruisvuokaleipää tai vaaleaa vehnävuokaleipää.
Runsaiden päällysteidensä takia smørrebrød-leivät syödään yleensä lautaselta veitsellä ja haarukalla.

Ruokajuomaksi sopii hyvin tanskalainen tai muu vaalea lager-olut.

Kööpenhaminan Tivoli

Tälle äärivahva suositus. En tiennyt mitä odottaa, odotin puhtaasti lasten huvipuistoa, missä on kauhea meteli ja pientä väkeä joka paikassa. Mutta Kööpenhaminan Tivoli on enemmänkin myös aikuisten paikka viettää aikaa. Toki monenlaisia makeita laitteita, mutta myös hyvää ruokaa ja juomaa sekä monenlaista viihdettä. Päivänä jona me käytiin, oli illalla lisäksi ilotulitus ja jokin paikallinen bändi oli myös soittamassa.

Kööpenhaminan TIvoli

Tänne kannattaa ostaa ranneke verkosto, pääsee hiukan nopeammin sisään ilman normijonoa.

Christiania

Tämä on myös käymisen arvoinen kaupunginosa, mutta varauksella. Omasta mielestä sottainen mesta, jossa ei tulisi mieleenkään vaikkapa maksaa kortilla, vaikka siellä olikin ihan houkuttelevan näköisiä esimerkiksi koruja ja pari kuppilaakin oli. Täällä en ole itse ennen käynyt ja odotin ehkä jotain muuta. Ajattelin sen olevan vähän kuin Amsterdam mutta ei, tämä on tavallaan hyvä esimerkki siitä että homma ilman mitään ääriviivoja sääntöjä ei toimi.

Christiania

Kaupungin osan jonkinlainen maamerkki Pusher Street oli myös suljettu, johtuen siitä että kova rikollisuus oli ottanut sitä haltuun ja homma oli jollain tavalla karannut lapasesta.

Christiania esiintyy myös Suomalaisessa Reindeerspotting – pako Joulumaasta elokuvassa.

Christiania on Kööpenhaminan keskustassa sijaitseva vapaakaupungiksi julistautunut alue. Joukko talonvaltaajia ja hippejä otti tämä entisen kasarmialueen haltuunsa vuonna 1971. Sittemmin paikka on tullut tunnetuksi anarkistien, taiteilijoiden ja huumeidenkäyttäjien tyyssijana. 36 hehtaarin laajuisessa Christianiassa vierailee vuosittain noin miljoona turistia.

Kovat huumeet ovat kaupunginosassa periaatteessa kiellettyjä, mutta kannabista kaupataan ja käytetään vapaasti. Huumekauppaa käydään etenkin kuululla Pusher Streetillä, jossa valokuvaaminen ei ole sallittua. Myös yksityisautoilu vapaakaupungissa on kielletty. Alueella järjestetään usein konsertteja ja siellä on paljon kahviloita ja ravintoloita.

Christianian maapohjan arvoksi lasketaan satoja miljoonia Tanskan kruunuja. Tanskan valtio tarjoutui myymään sen asukkaille alihintaan 76 miljoonalla kruunulla. Pääosan summasta oli tarkoitus olla kerättynä heinäkuuhun 2012 mennessä, ja tarkoitusta varten oli laskettu liikkeelle erityinen ”Christiania-osakkeiden” anti. Vapaaehtoisia vuokria alueen asukkaat maksavat yhteisölleen noin 20 miljoonaa kruunua vuodessa.

Christianiaa on kuvailtu Tanskan vaarallisimmaksi kaupungiksi. Iltapäivälehti B.T.:n mukaan siellä on tehty 20 murhaa noin 50 vuoden aikana.

Käymisen arvoinen paikka, mutta tänne en menisi ehkä illan pubikierroksen jälkeen, vaan keskellä päivää.

Haahuile Kööpenhaminassa

Jokainen matkailee tavallaan, mutta haahuilu, ihmisten katselu ja kiireetön kävely on ollut meillä se tapa nähdä kaupunkia. Sellaiseen Kööpenhamina on aivan loistava kaupunki.

Kaupunki tuo jollain tavalla mieleen sekoituksen Amsterdamia ja Lontoota. Paljon kivoja pubeja, ravintoloita ja mitä nyt ikinä kukin haluaakin nähdä. Luonnollisesti Englannilla pärjää ja paikallista rahaa ei vaihdettu senttiäkään, kortti toimii kaikkialla.

Rammstein

Kuten monella muulla reissulla, niin tällekin reissulla yhdistyi keikkahommia. Rammstein tykitti törkeän kovan keikan. Olemme nähneet heidät useasti, mutta nyt oli ehkä isoin väkimäärä koskaan ja toki hienoa että koko perhe oli mukana.

Rammstein on vähän sellainen bändi, että siinä on aina tehtaan takuu. Ei puolivillaista tekemistä, vaan kaikki hitit veivataan ja pyrotekniikoiden kanssa ei säästellä. Ja näin kapitalistina pakko sanoa että myös oheistuotteiden ja juomien myyntiin oli varattu niin paljon väkeä, että siitäkään ei jäänyt kiinni.

Oli hieno päivä juhlia synttäreitä ja hääpäivää, kiitos osallisille!

Miksi Kööpenhamina

Kööpenhamina on helppo niputtaa siten, että se on kuten aiemmin mainitsin, kiva yhdistelmä Amsterdamia ja Lontoota. Lisäksi se on todella siisti kaupunki, jossa voi liikkua mihin aikaan vain suhteellisen turvallisesti. Löytyy niin nähtävyyksiä, ruokaa kuin pubikulttuuriakin. Vähän jokaiselle jotakin.

Lisäksi toki tässä tapauksessa myös pisteet helposta lentämisestä.

Vastaa