Miten suunnitella omatoimimatka

Miten suunnitella omatoimimatka

Miten suunnitella omatoimimatka

Paljon puhutaan matkustelun hinnoista ja suunnittelusta. Reissaaminen mielletään kalliiksi tai monimutkaiseksi, varsinkin jos haluaa järjestää omatoimimatkan. Näin ei kuitenkaan ole.

Omatoimimatkailu antaa usein paljon enemmän kokomuksia kuin valmismatka.

Mistä haluat lentää

Tällä on jonkin verran merkitystä jos haluat tehdä enemmän pitkiä viikonloppuja. Usein pieniltä kentiltä löytyy helmiä jotka tarjoavat mahdollisuuksia lentää huokeasti melkein mihin vain. Otetaan tässä jutussa vähän esimerkiksi Turku mutta vastaavia vaihtoehtoja löytyy muualtakin.

Miten suunnitella omatoimimatka

Omasta mielestäni vain se itse matkustamiseen käytetty aika on pois itse kohteeseen tutustumisesta. Kaikki eivät asu lentokentä lähellä joten sitäkään ei ole tässä tarkoitus dissata mutta silti kannattaa katsoa löytyykö asuinpaikkasi läheltä jotain helmeä lentoihin.

Turusta Airbaltic lentää vaihtamalla melkein mihin vain ja jos lennot voi katsoa hyvissä ajoin etukäteen ovat hinnat usein jopa halvempia kuin kotimaan junaliput. Toki nykyään myös Helsinki-Vantaan lentokentälle pääsee junalla käytännössä sisään joten siirtymissä on suunta oikeaan suuntaan.

Mistä liput

Moni taistelee turhaan sitä vastaan millaisia tietoja itsestään verkkoon antaa. Tässä olen aidosti sitä mieltä että jos mainostaja tietää mistä pidät niin joskus tulee kohdalle tarjous joka sinulle varmasti maistuu.

Tilaan itse muutaman sellaisen lentoyhtiön uutiskirjeen mitä olemme usein käyttänyt, näistä sitten tulee joskus ohittamattomia tarjouksia. Ja vielä jos työsi tai tilanteesi on sellainen että voit hyvinkin nopeasti tarttua mainoksen tarjoamaan hintaan ja ideaan niin säästöä syntyy.

Halvimmillaan olemme lentäneet 14,90,- Puolaan, samalla hinnalla ei taida edes päästä Turusta Helsinkiin.

Lisäksi jos et ole tehnyt itsellesi mantraa että ainoastaan Gran Canaria on sovelias paikka reissata niin usein tarjouksissa tulee positiivisia yllätyksiä kun lähdet avoimin mielin reissuun. Tästä hyvä esimerkki syksyn matkamme Tsernobyliin, se oli kohde ja päämäärä mutta vahingossa tutustuimme Kiovaan joka oli niin hieno kaupunki että käymme varmasti uudestaankin.

Myös ebookers.fi on kelpo tapa löytää edullisia lentoja, varsinkin jos kaemmaksi lentäessä vaihtaminen ei ole ongelma on sivusto hyvä tapa etsiä ja vertailla hintoja. Samaan kategoriaan menee myös Kayak.com jota tosin itse olen vähemmän käyttänyt.

Missä yöpyä

Miten suunnitella omatoimimatka ja asuminen. Isossa osassa matkoistamme käytämme AirBnb.fi palvelua. Syynä puhtaasti että näin asumalla näkee enemmän paikallista meininkiä kuin mitä hotellimiljöö voisi tarjota. Ja usein näissä tutustuu myös vuokraisäntään joka paikallisena voi neuvoa ihan toisenlaiset paikalliset nähtävyydet tai menovinkit mitä muut matkaoppaat.

Mitä tehdä reissussa

Oma konkreettinen vinkki, mieti mitä itse harrastat ja mitä tykkäät kotona tehdä. Usein sen ympäriltä löytyy todella mielenkiintoisia kohteita. Ja jos pariskuntana matkustaa niin minusta on mielenkiintoista kuitenki kiertää mukana myös puolisoa kiinnostavissa kohteissa.

#Traveling4some

Ja nyt olemme tehneet muutaman reissun toisen pariskunnan kanssa. Tässä lisääntyy se kun samalla tutustut toisia kiinnostaviin juttuihin.

Miten suunnitella omatoimimatka

Netti on täyttä tietoa oli aihe sitten mikä tahansa, mieti mistä pidät ja googlaa sitä. Hyvä esimerkki oli vaikkapa viimeisin Riian reissu missä oma must see kohde oli moottorimuseo, väittäisin silti että muutkin mukana olleet pitivät mielenkiintoisena. Lista esimerkeistä voisi olla loputon.

Matkavinkit somesta

Eipä taida olla sellaista genreä minkä ympärillä ei ole omaa Facebook-ryhmää tai jotain muun sosiaalisen median sähköistä kokoontumispaikkaa. Loistava paikka hakea lisätietoa paikallisista kohteista mitkä eivät välttämättä löydy taaskaan virallisista oppaista.

Jos ruoka kiinnostaa isommin on Tripadvisor kätevä palvelu, tosin ehkä sen isoimman turistimassan paljon käyttämä joka hiukan vie sisältöä sen suuntaan mutta silti varsin käyttökelpoinen palvelu.

Käteistä vai luottokortti reissussa

Paikallista valuuttaa on hyvä olla aina hiukan mukana vaikka kortti käytännössä käy liki kaikkialla ympäri maailman. Omaa korttiani ei ole skimmattu koskaan, ehkä osin tuuria mutta johtunee myös osin siitä että mietin hiukan mihin kortin laitan. Isot globaalit ketjut ovat aina turvallinen paikka höylätä mutta kierrämme mieluusti erilaisia underground mestoja ja ihan jokaisessa ei tule pakottavaa himoa antaa korttia toisen käsiin. Suosittelen näissä maalaisjärkeä. Tosin myös käteisen kanssa tippaaminen on helpompaa, se kun kuuluu ihan normikäytäntönä kuvaan todella monessa maassa.

Liikkuvat osat reissatessa

Nämä ovat ehdottomasti ne matkustelun timantit. Pienet eksymiset, ruokailut ilman päämäärää vaan spontaanisti sisään kivaan pieneen ravintolaan. Nyrkkisääntönä muutenkin kaikessa että usein kivat ja myös edullisemmat ruokapaikat löytyvät turistien suosimien alueiden ulkopuolelta.

Tärkeää muistaa ennen matkaan lähtöä

Matkavakuutus on hyvä olla, on paljon erilaisia terveydenhuollon malleja jos maailmalla jotain sattuu. Kaikkialla ei ole Suomen kaltainen palvelu taattua, siksi hyvä kattava vakuutus on hintansa arvoinen sijoitus. Yhtiöillä on eroa mutta reilusti alle 100,- hinnalla ainakin If tarjosi todella kattavaa vakuutusta.

Jos taas matkustat maahan mihin tarvitaan viisumi ei sen hakemista kannata jättää viime tippaan. Usein tämä onnistuu verkossa helposti, varaudu valmiiksi ottamaan esille tiedot asuinpaikasta reissusta ja vastaavat speksit. Joskus myös rajalla on vielä satunnaiskuulustelu missä pistokokeiden omaisesti tarkistellaan tietoja. New Yorkissa tälläinen sattui itselle kohdalle mutta lähinnä se oli rento jutustelu matkan tarkoitusperistä.