Auschwitz-Birkenau keskitysleirit

Auschwitz

Auschwitz-Birkenau keskitysleirit

Leirit sijaitsevat n 1.5 tunnin ajomatkan päässä Krakovasta ja ovat yksi niitä paikkoja joissa jokaisen travellerin pitää ainakin kerran käydä. Leireille pääsee yksittäinkin mutta helpottaa logistiikkaa jos varaat kyydin lippuineen etukäteen. Krakovan keskustasta lähtee kyydityksiä joiden kuskit hoitavat myös käytännön liput paikan päällä. Väkeä on paljon ja kaikki kulkevat turvatarkastuksen läpi joten aikaa kannattaa varata.

Liput ja lisätietoja: http://auschwitz.org/en/

Kannattaa huomioda että Auschwitziin mennessä tarvii olla henkilöllisyystodistus mukana, jokin kuvallinen.

Auschwitz
Auschwitz

Leiri itsessään on toki pysäyttävä paikka, suosittelen ensin käymään Auschwitzin, joka on ns. työleiri. Birkenau sijaitsee Auschwitzista n 3 kilometrin päässä joka on taas tuhoamisleiri. Auschwitz oli toisen maailmansodan aikainen saksalaisten käyttämä keskitys- ja tuhoamisleirikompleksi, jossa murhattiin yli miljoona ihmistä.

Auschwitz

Kuvaaminen leirillä oli hiukan haastavaa väenpaljouden vuoksi. Väkeä on massoittain ja sellaiset kuvat missä ei ihmisiä näy vaativat pientä tuuria ja kärsivällisiä kanssamatkailijoita.

Moni pohtii pitäisikö leirejä edes olla saati kannattaako niillä käydä. Omasta mielestäni mitään ihmiskunnan sekoiluja ei pidä lakaista maton alle, vain se on tapa ehkäistä että näin ei kävisi jatkossa uudestaan. Valtavat kasat silmälaseja, matkalaukkuja ja kenkiä ovat tuttu näky elokuvista ja verkosta mutta mittakaavaltaan toiminta yllättää.

Leireiltä ei sikäli tule mitään uutta, kaikki on nähty verkosta mutta tosissaan mittakaava pysäytti.

Auschwitz

Auschwitz on yksi iso museo missä on paljon autenttista kuvamateriaalia seinillä. Tämän jutun kuvat ovat enemmänkin pintaraapaisu jotta en spoilaa mitään enkä myöskään loukkaa ketään.

Auschwitz

Ihminen on kuitenkin ongelmanratkaisija aivoiltaan ja leirillä yritettiin elää mahdollisimman normaalia elämää. Omat säännöt ja oma maailma mutta leirillä kulkiessa miettii väkisinkin millaista arki leirillä on ollut.

Auschwitz

kjkkjkd

auschwitz

Kierroksen ehkä yksi synkimmistä yksityiskohdista ovat uunit missä ruumiit poltettiin. Museo tarjoilee tollakin perspektiiviä niihin omiin arkisiin pikku marinoihin.

auschwitz

Birkenau

Birkenau on taas puhtaasti tuhoamisleiri.

Birkenaun tuhoamisleiri rakennettiin noin kolmen kilometrin päähän Auschwitzin pääleiristä, Brzezinkan kylään. Se levittäytyi 175 hehtaarin alueelle ja siellä oli yli 300 rakennusta. Yhdessä rakennuksessa asui kerralla jopa 1 000 vankia. Näistä 45 tiilistä ja 22 puista rakennusta on säilynyt lähes alkuperäisessä kunnossa.

Birkenaun leiri oli ensisijaisesti tuhoamisleiri, kun Auschwitzin muut leirit olivat ennen kaikkea työleirejä. Sinne tuotiin junalasteittain juutalaisia ympäri Eurooppaa tuhottaviksi ja poltettaviksi. Esimerkiksi kevät-kesällä 1944 leirillä surmattiin arviolta jopa 400 000 Unkarin juutalaista.

birkenau

Elokuvista tuttu junarata päärakennuksineen on pysäyttävä näky Birkenauhun saavuttaessa. Huomioitavaa travellerille on että Birkenauhun on vapaa pääsy, sinne ei tarvitse lippua. Aluetta kiertäessä kannattaa huomioida sen laajuus, alueen kiertämiseen kannattaa varata vähintään 3-4 tuntia, kyllä, luit oikein. Käsittämätön mittakaava sai purkan pysähtymään.

birkenau
Birkenaun majoitustiloja

Jos Auschwitz oli askeettinen tiloiltaan niin Birkenau on karu. Yhdessä parakissa saattoi asua 1000 henkeä. Olot ja majoituksen taso myös huononivat sen mukaan mikä vangin hyöty ja terveys oli. Kuolemanpararit olivat toivoton näky, valtavaa parakkia lämmittämässä oli pari mökkikiukaan kokoista kaminaa. Vankeja kuoli niin nälkään, tauteihin kuin kylmään.

Birkenau

Kuvista on vaikea hahmottaa mittakaavaa mutta aikaa rauhalliseen kiertelyyn kannattaa varata reilusti.

Birkenau
Kuolemanparakki

Auschwitz-Birkenau keskitysleirit kannattaa kiertää samalle päivälle. Matka Krakovasta kestää n 1.5 tuntia ja menee melkoisen pieniä teitä. Tämänkin takia kannattaa käyttää yksi kokonainen päivä tähän. Suosittelen aikaista lähtöä ruuhkan minimoimiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *