Koli lomakohteena

Koli lomakohteena

Koli lomakohteena

Ulkomaanmatkailun loistaessa poissaolollaan, on viimeistään hyvä hetki antaa kotimaanmatkailulle mahdollisuus. Emmekä itse ole sitä koskaan edes kyseenalaistaneet, ainoastaan helpot lennot Turusta ovat olleet aina houkutin muualle.

Nyt haluttiin lumen keskelle!

Vaihtoehtoina oli Lappi ja Itä-Suomi. Itä-Suomi veti pidemmän korren inhimillisemmän ajomatkan vuoksi. Matkaa oli nytkin +600km, mutta silti paljon vähemmän mitä ihan pohjoiseen.

Koli lomakohteena

Paikaksi valikoitui Koli, olen joskus kesäaikaan käynyt mutten koskaan talvella. Niinpä lähdettiin rakentamaan juttua aktiviteetit edellä. Tärkein ensin, ja vuokrattiin kelkat www.lomakoli.fi tarjoajalta, tästä myöhemmin lisää. Majoituksia löytyy alueelta kivasti, jokaiseen budjettiin jotain. Mökki vuokrattiin www.lomarengas.fi palvelun kautta, isohko mökki koska reissussa oli jo vakiintunut matkakumppani, toinen pariskunta jonka kanssa olemme maailmaa kierrelleen aikaisemminkin.

Mökin sijaintia ei haettu ihan ytimestä, vaan priorisoitiin oma rauha. Tietoisesti ei kuitenkaan oltu hakemassa ryysiksissä pyörimistä vaan rentoa oleilua. Ja ravintoloita ei tällä kertaa kierrelty, vaan omat taitavat kokit olivat omasta takaa mukana.

Koli lomakohteena
Mökin ovesta avautui maaginen näkymä Pieliselle

Mitä tehdä Kolilla

Koli ei ole bilettämään lähtevän paikka, mutta jos ulkoilu ja aktiviteetit maistuvat niin tämä on hyvä vaihtoehto.

Kolissa on erityisen hyvää se, että periaatteessa etäisyydet ovat lyhyitä. Ollaan rehellisiä, eikä maalata kuvilla mielikuvaa että niiden ottamiseksi on samoiltu tunteja metsissä. Kolille pääsee autolla helposti, parkkipaikalta hissillä ylös ja silloin ollaan jo monen hienon nähtävyyden äärellä.

Ensimmäisenä päivänä taputeltiin matkaväsymystä kasaan ja käytiin kuten keski-ikäiset tekevät, kävellen katselemassa mestoja.

Koli lomakohteena

Reilusti alle tunnin kävelyllä aukeaa melkoisia maisemia kaupaunkilaispojalle, tykkylumi itsellään on hieno nähtävyys. Koli on tiettävästi Suomen eteläisin paikka missä tykkylunta esiintyyn.

Koli lomakohteena
Follot the sun

Kertakaikkisen makeita maisemia. Tälläisten äärelle pääsemisen helppous on Kolin ehdoton plussa. Siirtymät ovat lyhyitä, ja maisema henkeäsalpaavia.

Koli lomakohteena

Vahva suositus eväille, kuumalle kaakaolle, mintulla tai ilman reppuun, ja maisemia ihastelemaan.

Onko motoristeille mitään tekemistä

Olen itse kelkkaillut aikanaan melkoisen paljon, ja polte oli päästä pöllyttämään puuteria. Kun aikanaan ajopäivä varattiin, piti vain jännittää millaiset kelit niille päiville sattuu. Onko tiukka sumu vai aurinkoa.

Kuitenkin kun oli kelkkailuun lähtö, paistoi aurinko ja keli näytti todella makealta. Kelkat vuokrattiin www.lomakoli.fi kautta. Olin varatessa kriittinen, millaista mahtaa olla vuokrakalusto, mutta paljon parempaa vaihtoehtoa ei juuri olisi keliin voinut olla. Kunnon patikkohakkuri jolla sai piestyä paikat kipeäksi. Hyvää palvelua vuokraamolta ja viimeisen päälle kalusto.

Koli lomakohteena
Skiidoo Iron Dog

Skiidoota kelpasi ajaa pitkin reittejä. Aamusta oltiin välillä paikoin ekat reitillä, ja piti hiukan katsoa mistä ajaa, mutta kun päivä eteni oli reitit todella ajettavaa baanaa. Kiva sekoitus kaikkea, pieniä pätkiä kunnon patikkoa, välillä nättiä metsäbaanaa, ja lopulta jäällä sai viimeistään otettua sitten ilon irti vauhdin kanssa.

Hyvin viitoitetut reitit, ja ainoa eksyminenkin sattui omasta säätämisestä.

Kun isot lapset lähtevät reissuun, pakataan reppuun leivät, termari ja makkarat. Ajatuksena paistella ne notskilla, sinänsä ajatuksena kiva mutta tikut unohtuivat. Noh, termari piti kahvin kuumana ja puoliksi jäiset leivät maistuivat nälkäisenä.

Koli lomakohteena
Laavulla evästämässä

Reiteillä ei ollut ruuhkaa, mutta sen verran liikennettä että jos olisi jotain sattunut, vaikkapa jäämään kiinnni niin väkeä liikkui sopivasti.

Mutta kokonaisuutena reitistölle hyvät pisteet. Sopiva sekoitus kaikkea.

Koli lomakohteena
Maagiset maisemat

Kelkkailu itsessään avaa ihan uudenlaiset näköalat luontoon. Vaikka etäisyydet eivät taas olisikaan merten takana, näet kelkan kanssa jotain mitä autoilija ei näe.

Pitkän kelkkapäivän jälkeen saunomaan

Intohimoiselle saunojalle, ja kuitenkin maalla lapsuutensa kasvaneelle on aina hauskaa värkkäillä takan ja puukiukaan kanssa. Mökkeillessä ei muutenkaan aina tarvitse välttämättä hirmuisesti ohjelmaa, voi joskus nauttia vain rutiineista.

Koli lomakohteena

Mitä Kolilla voi muuta tehdä

Jos kulttuuripuoli kiinnostaa edes etäisesti niin vahva suositus käydä katsomassa Eva Ryynäsen ateljee. Kolilta siirtymä jäätietä pitkin oli nopea. Jäätie itsessään on myös hieno kokemus, ei kovin tavallista Varsinais-Suomessa.

Eva Ryynäsen kotitalo

Eva Ryynäsen ajeljeessä pääsee katsomaan niin asuntoa, kuin itse pajaakin.

Eva Ryynänen (o.s. Åsenbrygg (Honkajärvi), 15. kesäkuuta1915Vieremä – 18. lokakuuta 2001 Lieksa) oli suomalainen kuvanveistäjä. Hän käytti materiaalinaan erityisesti puuta. Hänen veistostensa aiheita olivat lapset, eläimet, luonto ja maalaistalon askareet.

Koli lomakohteena
Eva Ryynäsen ateljee

Paaterin kirkko on vuokrattavissa kaikenmoisiin tilaisuuksiin. Paaterin sanotaan olevan yksi Lieksan kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Koli lomakohteena

Lumikengät jalkaan ja umpihankeen

Ja koska keski-ikäiset tylsästi ”ulkoilevat”, pysyttiin teemassa ja vuokrattiin lumikengät Kolilta. Niiden kanssa vähän reiteille, ja vähän niiden ulkopuolellekin. Ensimmäisen kerta koskaan tollaisten kanssa, ei poikennut normaalista kävelystä vaikka voisi ajatella muuta. Mutta sen sijaan uudenlaiset paikat ja maisemat aukesivat. Helppoa ja mukavaa, kiireetöntä etenemistä maisemia katsellen.

Koli lomakohteena

Tälle reissulle piti ottaa pahvinen punaviini mukaan, mutta tunnustetaan että se unohtui.

Koli lomakohteena
Kertaakaan kukaan ei kaatunut, ei varsinkaan naiset

Kenen kannattaa matkustaa Kolille

Aika laaja skaala. Mainittakoon toki Etelä-Suomessa asuville, että tarjolla on Lapin lumiset maisemat, aika paljon lyhyemmällä ajamisella, kohteliaita ihmisiaä ja kohtuullisen paljon tekemistä jos on aktiivinen itse. Ja toisaalta jos haluaa olla mökillä rauhassa, siihenkin on loistavat puitteet.

Lisätietoja Kolista: https://www.luontoon.fi/koli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *