Kotimaanmatkailu moottoripyörällä

Kotimaanmatkailu moottoripyörällä

Lennot suunnitellulle Italian matkalle peruttiin koronan vuoksi joten vaihtoehdoksi valikoitui kotimaan pyrähdys moottoripyörällä. Mikään varsinainen matkamotoristi en ole, tykkään enemmän ajelle vauhdikkaita pikkuteitä kuin tahkota pitkiä siirtymiä. Eikä oma KTM Super Duke ehkä edes ole kaikkein optimein matkapyörä.

Mutta reittisuunnitelma oli seuraava:

Turku-Mustio-Porvoo-Lappeenranta-Imatra-Tampere

Eli mistään valtavan pitkästä matkasta ei ollut kysymys. Lähinnä tarkoitus katsella paikkoja ilman valtavan pitkiä siirtymiä.

Ensimmäinen pysähdys, Mustion linna

Mustion linna on moottoripyöräilijän näkökannasta todella kivan tien varrella, mutkainen pikkutie on nautiskeltavaa ajettavaa.

Mustion linna on Mustiolla / Raaseporissa sijaitseva kartano, jonka rakennukset on rakennettu vuosina 1783–1792. Kartanon nykyisen päärakennuksen rakennutti ruukinpatruuna Magnus Linder (1751–1801), ja sen suunnittelivat Erik Palmstedt ja Christoffer Friedrich Schröder. Linderin suku vaikutti kartanossa kaksi vuosisataa.

Linna on kiva kohde ja tsekattu suhteellisen nopeasti. Juotiin pihapiirin ravintolassa kahvit ja jatkettiin matkaa.

Porvoo

Porvoo on kiva ja kaunis kaupunki ja sopii hyvin yhden illan pydähdyksen kohteeksi. Vanhan kaupungin kävelee suhteellisen nopeasti läpi ja ranta on täynnä kivoja ruokapaikkoja.

Majoitus poimittiin Airbnb.fi palvelun kautta joka osoittautui jälleen oikeasti timantiksi, oma saunallinen asunto ihan keskustan tuntumassa. Lisäksi moottoripyörän sai turvalliseen parkkiin. Tämä on prätkän kanssa reissatessa juttu jolla on merkitystä, varastetulla pyörällä on ikävä jatkaa matkaa vaikka vakuutus korvaisikin.

Porvoosta mielenkiintoinen yksityiskohta. Kuvan rakennuksessa on Bruce Williksen tähdittämästä Sakaali elokuvasta tuttu posti.

Sakaali on yhdysvaltalainen, vuonna 1997 ensi-iltansa saanut toiminta- ja jännityselokuva. Elokuvaa on sanottu usein virheellisesti vuoden 1973 samannimisen elokuvan uudelleenfilmatisoinniksi, mutta todellisuudessa yhteistä niissä on vain tarina nimettömästä salamurhaajasta ja tietyt juonen elementit.

Porvoosta itään

Porvoosta matka jatkui Itään, ajatuksena tsekata nopeasti Kouvola ja Lappeenranta. Nopeat siirtymät olivat osa suunnitelmaa syystä että musta nahka ja vaimon musta Goretex-puku eivät ole ne vaatteeet missä haluat 30 asteen helteessä olla. Näissä lämpötiloissa edes ajoviima ei juuri edes jäähdytä.

Musta nahka ei ole se asu missä on helteellä mukavin olla.

Lappeenrannan pikapysähdys harmittaa siinä mielessä että olisi ollut kiva käydä risteilyllä Viipurissa. Mutta näissä aina murheena mihin jättää prätkä.

Lappeenrannassa pieni juoma ja chillaus-tauko laiturilla

Imatra

Imatralla oli alunperin tarkoitus majoittua Valtionhotellissa mutta se osoittautui täyteen buukatuksi, tosin en ihmettele. Todella näyttävä rakennus on ihan kosken vieressä.

Pato on näyttävä näky ja rantaa pääse kävelemään niin ylä- kuin alajuoksulle.

Vuoksi on Saimaasta Imatran kaupungin kohdalla alkava Vuoksen vesistön laskujoki Laatokkaan. Sen pituus on 156 kilometriä, josta Suomen puolella 13 km ja loput Venäjällä, Leningradin alueella. Ennen talvi- ja jatkosodan alueluovutuksia Vuoksi kuului kokonaisuudessaan Suomeen ja Viipurin lääniin.

Ja jokainen motoristi toki haluaa nähdä Imatranajojen radan. Rataa kiertäessä voi hetkeksi asettua RR-kuskin pään sisään fiilistellen. Rata on todella nopea, käytännössä suorakaiteen mallinen, sisältäen pari teknistä mutkaosuutta mutta muutoin kovia voimasuoria ja todella kovia jarrupaikkoja. Kuvassa myös legendaarinen radan ylitys.

Imatranajoilla on itseasiassa pitkä historia. Imatranajon järjestää Imatran Moottorikerho. Imatranajo oli aikanaan ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruussarjan Suomen Grand Prix vuosina 1964–1982 ja aikansa suosituimpia suomalaisia kesätapahtumia.

Imatran ensimmäinen Tourist Trophy (TT) -kilpailu järjestettiin vuonna 1953. Varsinainen Imatranajo sai alkunsa pitkän tauon jälkeen vuonna 1962, jolloin kestopäällysteen saamalla radalla käytiin kansainvälinen kilpailu

Seuraavan kerran Imatranajot järjestetään 2-4.7.2021, lisätietoja kilpailusta löydät: www.imatranajo.fi

Majoitus Imatralla

Imatralta varattiin majoitukseksi mökki koska oltiin pari päivää paikoillaan, grillaten, uiden ja rentoutuen.

Joskus parasta tekemistä on olla vain ja nauttia maisemista.

Lämpimässä kesäillassa on luksusta istua terassilla, katsella auringonlaskua ja ottaa ehkä yhdet drinkit.

Suunta Suomen Chicagoon

Lahdessa ajateltiin olla yksi yö puhtaasti siitä syystä että työmatkoilla on jäänyt todella positiivinen kuva Lahden Seurahuoneesta hotellina, timantti aamiainen ja sijainti aivan ydinkeskustassa. Ja toki taas se talli moottoripyörälle.

Erikoiskiitos hotellin henkilökunnalle aivan mielettömästä palvelusta. Huonekin sattui kivasti ylin kerros omalla parvekkeella.

Suomen Moottoripyörämuseo Lahdessa

Jos Lahden suunnalla liikkuu ja moottoripyörät yhtään kiinnostavat niin museo on pakollinen paikka käydä.

Suomen ainoa Moottoripyörämuseo sisältää yli 100 moottoripyörää ja niihin liittyvää historiallista rekvisiittaa. Näyttelyt vaihtuvat vuosittain teemojen mukaan. Kokoelmissamme on laaja kirjo hienosti entisöidyistä maailmanharvinaisuuksista kotimaisiin kilpa- ja harrastepyöriin unohtamatta jokapäiväisessä käytössä olleita moottoripyöriä ja mopoja tarinoineen. Pyörien lisäksi osastoilta löytyy eri aikakausien moottoripyöräilyyn liittyvää rekvisiittaa.

Museo erottuu nuorekkuudellaan ja rockhenkisyydellään perinteisistä museoista eikä varmasti jätä ketään kylmäksi!

Museossa on toinen toistaan hienompia klassikoita vuosien varrelta, muuta rekvisiittaa unohtamatta.

Ace Cafessa saa myös vatsan täyteen. Katso menu ja mene syömään!
https://acecafelahti.fi/

Lahden hyppyrimäet

Vaikken mäkihypyn suurin ystävä olekaan niin nämä ovat aina näkemisen arvoiset ja viimeksi kun kävin katsomassa oli näköalapaikka kiinni, nyt pääsi ylös asti fiilistelemään.

Ylhäältä kun katsoo niin jossain määrin kovapäisiä ovat kyllä hyppääjät, siitä ei pääse mihinkään.

Lahti on siitä kiva kaupunki että kompaktin kokonsa ansiosta kiva vain kävellä ympäriinsä. Tämä on aina se paras tapa katsella nähdävyyksiä sitä mukaa kun niitä tulee vastaan.

Mutta ajopäivän ja maisemien jälkeen onkin ihan kiva vetäytyä ilmastoituun huoneeseen nauttimaan lomasta.

Seurahuoneen maagisen aamiasen kautta taas pyörän selkään ja Tampereen seudulle anoppilaan missä reissun kruunasi varsin nätissä kelissä veneily.

Sähkömoottorii on uisteluun, V8 totiseen veneilyyn

Hyvä viikon pyrähdys kotimaassa. Suomessa olisi paljon kierrettävää mutta meillä oli prio viettää aikaa eri paikoissa, ei niinkään ajaa valtamää määrää kilometrejä. Mutta n 1000km tuli mittariin ja pakko sanoa että tehokas sporttipyörä käy vallan mainiosti myös matkustamiseen kun asennoituu siihen että tavaraa mahtuu mukaan rajallisesti.

Onko sinulla suosikkeja kotimaan matkailussa, jätä vinkit kommentteihin. Ja miten kotimaanmatkailusta saisi vielä kiinnostavampaa. Hiukan tuntuu että monessakin kaupungissa on paljon tehtävää mutta niiden kaivaminen ylös on suhteellisen hankalaa.

4 thoughts on “Kotimaanmatkailu moottoripyörällä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *