New York perhelomakohteena

New York

New York perhelomakohteena

Lentäminen rapakon taakse on helpompaa ja halvempaa mitä yleisesti luullaan. Suoria lentoja löytyy edukkaasti ja vaihtamalla saattaa säästää vielä hiukan. Tällä reissulla vaihdettiin konetta pykälää isompaan Tukholmassa. Pitkäraajainen kiittää, kuulokkeet korville ja näytöltä I am Legend pyörimään. Aika kului lopulta kuin siivillä ja oltiin JFK:n kentällä.

new york
JFK:n lentokenttä

Amerikassa on kaikki isoa ja JFK:n kenttä on valtava. Rajamuodollisuuksista varoilteltiin ja mahdollisesta kuulustelusta. Lopulta kohtelias virkailija kysyi ainoastaan ”mitäs aiotte Amerissa tehdä”. Äkkilähtöä miettiessä kannattaa kuitenkin muistaa että viisumin kanssa menee jokin hetki.

Kentältä juna kohden Manhattanin eteläosaa. Metroon astuessa alkoi mielessäni soida Hill Street Bluesin tunnari. Fiilis oli käsin kosketeltava. Tykkään kierrellä leffojen kuvauspaikkoja ja metro itsessään teki minusta John McLanen, pieneksi hetkeksi ainakin. New York on suhteellisen turvallinen kaupunki mutta keskellä yötä Brooklynissä junaa vaihtaessa tuli terve tarve katsella vähän ympärille.

new york

Asunto oli jälleen Airbnb:n kautta varattu. Vuokraemäntä oli meitä vastassa ja ihmetteli miten pitkään oltiin matkaa tehty. New Yorkissa kaikki on kallista ja asuntoja on vuokralle tarjolla vähän. Tämän takia päädyttiin ottamaan puolikas asunto, toisessa puolessa asui vuokraemäntä itse. Toki omat kylppärit jne ja tämä paljastuikin hyväksi vaihtoehdoksi. Reissussa kannattaa muutenkin olla mahdollisimman paljon liikenteessä sen sijaan että käyttäisi aikaa asumuksella.

New Yorkin mittakaava hämää kartalla, Manhattan ei ole mikää Suomenlinna vaan valtavan pitkä saari. Etäisyydet ovat todella pitkiä mutta maanalainen toimii loistavasti. Metroon voi hankkia kortin millä suhaa esim viikon niin paljon kuin ehtii.

Ensimmäinen vierailukohde sattui kuitenkin melko liki asuntoa. New Yorkissa kannattaa ehdottomasti hankkia New York citypass, jonottaminen vähenee huomattavasti. Passilla voi käydä etukäteen valitsemansa kohteet.

New York
Empire State Building

Empire State Buildingin katolta kun katsoi kaupunkia niin alkoi pikkuhiljaa hahmottua minkäkokoinen kylä on kyseessä. Näköala oli aivan mieletön. Toinen tykkää maalaismaisemasta ja toinen merestä, iso kaupunki on kyllä jotain mikä pysäyttää minut. Huikea kokemus!

New York

Ihmisiä on paljon kaikkia alla ja poliiseja huomattavan paljon. Vastoin ennakkoluujoja ihmiset ovat kuitenkin kohteliaita ja kielimuuri toki loistaa poissaolollaan.

New York
Kaupunki joka ei nuku koskaan

Väkeä on kaupungissa paljon ja varsinkin heinäkuussa kaupungissa on todella kuuma, ilma ei liiku korkeiden rakennusten välissä joten nesteytyksestä kannattaa aidosti huolehtia.

Suomalainen on tottunut ostamaan joskus reissuillaan oluen ja juomaan sen puistossa. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota, emme tienneet itsekään tätä mutta pienestä aasialaisten puodista kun haimme leivät ja oluet kysyi kauppias aiotteko juoda ne picnicillä. Jos aiotte niin juoma tarvii olla paperipussissa piilossa, juoma piiloon ja homma hoidettu.

New York
Julkijuopottelu on kielletty, paperipussi korjaa ongelman.

Central Park on yksi paikoista missä kannattaa käydä. Puisto on vähän kuin takapiha suurkaupungin asukkaille, kuka lenkkeilee, kuka ulkoiluttaa koitaa tai sitten vain istuu eväsretkellä perheen kanssa.

New York
Central Park

Central Park on niin iso alue että kannattaa harkita ottaako laitamilta fillarin vuokralle. Tällä kertaa puistossa ei kaahannut Die Hard leffasta tuttua taksia. Mutta sen verran ilmasto on lämpimämpi että puiston vesissä elää luonnonvaraisena punakorvakilpikonnia.

New York
Näkymää vapaudenpatsaalta

Vapauden patsas Liberty Islandilla on maamerkki jonka jokainen tuntee. David Copperfield taisi aikanaan tempussa sen hävittääkin mutta nyt se oli paikallaan. Saarelle mennään lautalla jonka matkan varrella näkee kivasti kaupunkin ulkopuolelta. Itse saari on suhteellisen pieni ja oma käsitykseni oli että patsas oli todella paljon pienempi mitä odotin tai luulin. Soihtuun pääsisi myös mutta yleensäkin patsaan sisään pitää olla eri liput ja soihtuun myydään rajallinen määrä lippuja. Sen jätimme väliin.

New York
Vapauden patsas
New York
OCC

Hauska yhteensattuma sen sijaan patsaalla oli Orange County Chopperin aikanaan rakentama Liberty bike joka oli juuri tolloin saarella näytillä. Todellinen käsityön helmi joka elää jatkuvasti koska kupari muuttaa pikkuhiljaa väriään.

New York
Ground Zero

Olin 9.11.2001 aikanaan työmatkalla Vaasassa kun kuulin vaimolta että New Yorkiin on isketty. Melkoinen tuho jonka jälkiä siivottiin pitkään. Muutti myös suhteellisen monen ihmisen elämän. Muistomerkit paikalla ovat melkoisen pysähdyttävä paikka. Uhrian nimiä on kaiverrettu muistomerkin reunoille.

Entäs sitten New Jersey? Toki jos mestoilla ollaan pitää käydä katsomassa Tony Sopranon kotiseudut. Julkinen liikenne Manhattanilta olisi ollut sen verran työlästä että vuorattiin SUV. Amerikka on rakennettu autoilijan ehdoilla joten kulkeminen oli sujuvaa, vaikkakin ruuhkassa hidasta. Tietulleja on paljon mutta vuokra-autoon saa lukulaitteen joka veloittaa niitä automaattisesti luottokortilta. Suosittelen tätä lämpimästi koska muuten loppuu järki ja kolikot.

New York
Woke up this morning

Alabama 3:n Woke up this morning soi mielessäni kun ajoin tunnelista Tony Sopranona. New Jersey on myös paikka jos haluat käydä katsomassa millainen on oikeasti iso ostoskeskus. Näissä löytyy myös sähköisiä kulkineita jos olet liian laiska kävelemään kaupoissa. Sellainen huomio että jos ostarin ravintolassa tilaat pikaruoka-annoksen isona niin varaudu siihen että se sitten on oikeasti iso. Melko ahmatti olen mutta ei pudonnut koko kana-ateria.

New York
Walter White

Joka on katsonut Breaking Badin tietää mistä on kyse 🙂

New York
Flatiron building

Monet nähtävyyksistä ovat sellaisia että kuvittelet nähneesi sen kun olet nähnyt kuvan. Flatiron Building on yksi niistä rakennuksista mikä tuo sen elokuvista tai yleensäkin vaikka telkkarista tutun näkymän eteesi. Vaikuttava pytinki!

New York

Vaikka kaupunki on iso, poliiseja valtavasti kaikkialla niin kaupunki ei tunnu turvattomalta. Kaupungissa on omat lakinsa ja jollain tasolla jengi pitää aina huolta toisistaan.

New York

Toki suurkaupungissa on aina 2 puolta ja laitapuolen kulkijoitakin löytyy asumuksineen. Tämän herra kortteeri oli ihan asuntomme vieressä. Jälleen yksi syy käyttää reissuilla paikallisten tapaa asua, vain siten näkee todellisen kaupungin ja kokemus on aivan erilailla syvä mitä se voisi olla pintapuolisella pakettimatkalla.

New York
Top Of The Rock

Yksi vaikuttavimmista paikoista oli silti Top Of The Rock. Mielettömät näköalat kuumassa kesäillassa, jos pitäisi nimetä jokin juttu tai näkymä mikä määrittelee suurkaupungin niin se on aikalailla tässä. Kaupunkin äänet kaikkinen sireeneineen ja torvineen oli todellaki pala suurkaupunkia.

Vanha suositus New Yorkille matkakohteena