Seilin saari Turun saaristossa

Seilin saari

Seilin saari Turun saaristossa

Päiväretken ei aina välttämättä tarvi suuntautua merten taakse jos etsii uusi kokemuksia ja uusia paikkoja. Blogin kirjoittajat asuvat Suomen Turussa ja jo tässä meidän kätten ulottovilla on melkoisesti mielenkiintoisia paikkoja. Aloitetaan esittelemällä Seilin saari.

Seilin saari

Seili on saari Nauvossa, Paraisten kaupungissa. Se sijaitsee Saaristomerellä, Airiston eteläosassa, noin 30 kilometriä Turusta etelään. Seiliin pääsee joko omalla veneellä tai yhteysaluksella joka kulkee ainakin Turusta hyvinkin näppärästi. Aikaa reissulle menee mukava päivä, lähtö on 10.00 Turusta Aurajoen rannalta ja paluu 18.15 samaan paikkaan. Reittiä liikennöi Saaristolinja, klik klik!

Seilin historiasta voisi mainita sen verran että Ruotsin kuningas määräsi Seiliin perustettavan vuonna 1619 Seilin hospitaalin. Vuosisatojen rooli sairaalasaarena on muovannut Seilistä uniikin kohteen. Seilissä kiehtovaan historiaan yhdistyvät huumaavat kulttuurimaisemat. Seilistä pääsi aikanaan harvoin pois koska sinne vietiin mielisairaita ja spitaalisia. Eli kirjaimellisesti loppusijoituspaikasta on kyse.

Seilin saari
Seilin kirkko

Seilin saari pitää sisällään kirkon jonka erottaa tavallisesta kirkosta väliseinä. Aikanaan spitaaliset suljettiin omaan karsinaansa johon oli myös kulku eri ovesta. Ehtoollinen tarjottiin spitaalisille aidan raosta pitkällä kepillä missä oli malja päässä.

Seilin saari
Spitaalisten puolen näkymät

Seilissa on myös oma hautausmaa johon on haudattu ihmisiä vielä 2000-luvullakin.

Seilin saari
Seilin hautausmaa

Seilissä voisi myös yöpyä mutta tekemistä on aidosti useammalle päivälle melkoisen vähän. Sen sijaan Seilissä on lounasta tarjolla päärakennuksessa läpi viikon,

Seilin saari

Päärakennuksessa on myös osin museoitu mielisairaala jossa huoneisiin pääsee kurkkimaan. Lepositeiden tarkoitus aikanaan oli karsia isoin kiukku pois. Lepran ajateltiin aikanaan olevan jumalan rangaistus johon ei ollut muuta parannuskeinoa kuin jumalan sana ja alkoholi. Spitaaliset saivat valmistaa alkoholia saarella ja sitä tarinan mukaan myytiin myös ohikulkeville laivoille.

Seilin saari
Mielisairaalan sänky

Saarella on myös paljon eläimiä joten reissua voi suositella perheen pikkuväellekin, nähtävää riittää kaikille ja maisevat ovat kohdallaan.

Seilin saari

Seilin saari on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka. Kiva kohde päiväretkelle ja myös ohikulkuun esim polkupyörän kanssa matkustavalle. Yhteysalukseen voi ottaa fillarin mukaan ja sen kanssa halutessaan jatkaa matkaa eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *