Syntinen ja avoin Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam keväällä.

Ajankohta voisi olla yhtä hyvin toki kesäkin. Edellisen kerran olimme heinäkuussa mutta nyt talvilomaviikon kohteeksi valikoitui Amsterdam.

Amsterdam

Amsterdam on suhteellisen iso kaupunki vaikka onkin pienellä alueella joten näkemistä riittää.

Amsterdam on Alankomaiden pääkaupunki. Amsterdam on väkiluvultaan Alankomaiden suurin kaupunki, huhtikuun alussa 2006 siellä asui 743 905 asukasta eli noin joka 20. hollantilainen asuu Amsterdamissa. Yhteensä Amsterdamissa ja sitä ympäröivällä kaupunkialueella asuu noin 1 450 000 ihmistä eli vajaa kymmenesosa Alankomaiden asukkaista.

Lentäminen Amsterdamiin

Lentämiseen on toki useita vaihtoehtoja mutta Turkulaisena suosimme mieluusti kotikenttää joten Airbaltic oli luonnollinen valinta. Nopea vaihto Riikassa ja näin matka-aika ei muodostu kohtuuttoman pitkäksi.

Lisäksi Turun lennot lähtevät aamuyöstä joten jo saapumispäivä on aikaa tehdä kaikenmoista.

Amsterdamin Schiphol on todella vilkas ja iso lentokenttä, kannattaa varata aikaa siirtymiin. Varsinkin lähtiessä koska etäisyydet ovat isoja. Kentältä pääsee junalla keskustaan, matka kestää hiukan reilun vartin ja tiketti kustantaa n 5,- Amsterdam on muutoin suhteellisen kallis kaupunki joten jos haluaa säästää turhissa niin julkiset kannattaa ottaa haltuun.

Rahayksikkö on luonnollisesti Euro joten sikäli toiminta on helppoa. Suosittelen käteistä jonkin verran mukaan, ihan pienimmissä kojuissa en välttämättä käyttäisi korttia. Ja ihan jokaisessa pienessä ravintolassa kortti ei edes käy, mutta tämä kerrotaan yleensä joten kyltillä ovessa.

Majoitus Amsterdamissa

4 päivän visiitille majoitukseen otimme Airbnb-asunnon. Kävelymatkan päässä asemalta helppo kämppä josta käsin operoida. Hintataso on perusluokkaa ja toki siirtymällä vähän keskustan ulkopuolelle voisi säästää hiukan rahassa mutta ajassa sen ehkä häviäisi sitten.

Mutta jos matkustat kesäaikaan ja moottoripyörä/skootteri pysyy käsissä niin vahva suositus. Amsterdamin liikenne on rakennettu niin että 2-pyöräisillä liikkuminen on moninverroin jouhevampaa kuin monessa muussa maassa.

Amsterdam on yksi pyöräily-ystävällisimmistä suurkaupungeista koko maailmassa ja se on pyöräilykulttuurin keskus. Vuonna 2011 Amsterdamissa oli arviolta yli 900 000 polkupyörää.

Kaupungin keskustassa autolla ajamista ei suositella. Autojen parkkimaksut kerätään parkkirahastoon ja kunnan liikennerahastoon, joita käytetään autoilun vähentämiseen ja autoilun päästöjen vähentämiseen.

Mitä tehdä Amsterdamissa

Nähtävää löytyy laidasta laitaan. Muutamiin paikkoihin kannattaa myös varata liput etukäteen jotta ylimääräiseltä jonotukselta välttyy.

Etukäteen varasimme liput sekä Heineken museoon että Anne Frankin taloon. Edelliskerralla jätimme Anne Frankin jonon takia väliin mutta nyt kun oli aika ja liput niin kävime siellä. Mutta aika vahvasti tarinaan ja paikkaan nojaava kokemus joka itselleni oli pettymys. Vähän konkreettista nähtävää ja aivan liikaa väkeä.

Heineken Experience

Myös edellisreissulla käytiin täällä ja museo oli uusiutunut melkoisesti. Osin selvästi siksi että kävijämäärä oli noussut ja nyt opastus ei ollut niin henkilökohtainen kuin edellisellä kerralla.

Museossa käydään läpi sopivassa suhteessa Heinekenin historiaa ja oluen valmistusta. Kierros kannattaa ehdottomasti varata ja maksaa etukäteen koska muutoin joudut jonottamaan.

Red Light District

Alue on ehdottomasti näkemisen arvoinen, oli siitä mitä mieltä tahansa.

Punaisten lyhtyjen alue on useissa kaupungeissa alue, jonne prostituutio ja muu sen kaltainen seksityöläisyys on keskittynyt. Nimitys juontaa juurensa ilotalojen tavasta ilmoittaa seksiliiketoiminnan harjoittamisesta punaisella lyhdyllä ikkunassaan.

Itse alue sijaitsee kirkon ympäristössä ja vaikka monelle korservatiiviselle turistille voisi nousta puna poskille niin paikalliset ovat asian kanssa vähintäänkin sinut. Alueella sijaitsee myös päiväkoti jonne äidit kuljettivat lapsia käsi kädessä samalla kun ikkunoissa tehdään kauppaa tai ainakin tuote-esittelyä. Alueella on kuvaaminen kielletty, se kannattaa muistaa jotta välttyy vaikeuksilta.

Amsterdam
Punaisten lyhtyjen alue

Törmäsimme tilanteeseen jossa Brittituristi kuvasi koppiin sisälle. Harjanvarsi heilui ja tilannetta selvitettiin varsin kovaäänisesti.

Muista käytöstavat, niillä pärjää yleensäkin pitkälle.

Seksimuseo

Tätä suosittelen vahvasti, kivaa vaihtelua tauluihin ja patsaisiin, noin niinkuin perinteisessä merkityksessä. Sisäänpääsy maksoi vitosen ja jos aihe yhtään kiinnostaa niin oli hintansa veroinen kierros. Museo sijaitsee ihan päärautatieaseman vieressä.

Museossa on niin varhaisia välineitä kuin muutoinkin alan kehitystä kuvattu suhteellisen visuaaliseen tyyliin.

Ruoka ja juoma Amsterdamissa

Varsinaiset pitkän kaavan ruokailut eivät olleet ohjelmassa mutta perushyvää ruokaa metsästeltiin, kuuluu osana lomailuun yleensäkin. Hintataso on samaa luokkaa kuin Suomessa mutta paljon eri kansallisuuksien ravintoloita löytyy. Syötiin mm Englantilainen aamiainen Italialaisessa ravintolassa.

Mutta reissun kokokohta safkarintamalla oli tämä pihvi, olisiko sitten ollut Armenialainen ravintola.

Amsterdam

Juomapuolta taas löytyy perusoluen lisäksi toki muutakin. Mukanamme ollut whiskey-asiantuntija vei meidät L&B Whiskey Cafe– nimiseen whiskey-raflaan jossa oli kyllä kiitettävän hyvä valikoima erilaisia juotavia.

Amsterdam
Octomore Single Malt

Kanaaliristeilylle

Kanaaliristeily on ehdoton must-do- juttu Amsterdamissa. Näistä löytyy niin avo- kuin katollisia paatteja joten kelilläkään ei ole väliä. Amsterdam on täynnä kanaaleita ja kaupungista näkyy ihan eri puolen kun sitä katsoo veneestä käsin.

Amsterdam

Amsterdamissa asutaan paljon myös asuntoveneissä, kaupungin hyväksymiin virallisiin asuntolaivoihin on asennettu myös kunnallistekniikka sähköineen. Syy tähän on valtavassa asuntopulassa. Tämä myös osin pitää hotellien- sekä myös Airbnb asuntojen hinnat korkeina.

Amsterdamissa on valtava asuntopula.

Amsterdam
Jokilaivoja kanaalin varrella

Jokilaivoja löytyy myös Airbnb:stä jos haluat sellaiseen majoittua. Kesäaikaan voisi kuvitella olevan aika kiva juoda aamukahvit kannella.

Vaimon vinkki Amsterdamiin

Vaimo on ahkera käsityöihminen, löytyy muuten Instagramista nimellä @kataneuloo. Amsterdamissa on Stephen & Penelope niminen käsityöliike, pieneksi sattumaksi paikan päällä oli Stephen West joka on vaimon mukaan neulomisen gurumies ja vain hullu olisi vaimon kanssa eri mieltä.

Joka tapauksessa hieno kauppa täynnä erilaisia lankoja ja tarvikkeita. Tykkään itse kierrellä omien harrastusten juttuja reissussa joten senkin puolesta tämä oli nappi osuma.

Miksi talot ovat vinoja

Hauska yksityiskohta rakentamisessa on se että kun asunnot ovat pieniä, kapeita ja korkeita on luonnollisesti myös sisällä oleva rappukäytävä ahdas. Onglma on ratkaistu muuttoa ajatellen siten, että talot ovat kadulle päin kallellaan, talon korkeimmassa kohdalla on taas puomi mihin kiinnittämällä köysi voidaan nostaa tavarat asuntoon ulkokautta.

Amsterdam

Onko Amsterdam turvallinen kaupunki

Missä tahansa voi tulla rullatuksi jos on huolimaton. Omalla käytöksellä voi vaikuttaa yllättävän paljon. Taskuvarkaita on myös paljon joten tavaroista kannattaa pitää huoli. Ja tuskin on olemassa maata jossa tolkuttomassa humalassa toikkaroivia erikseen arvostetaan.

Käyttäydy ja pidä itsestäsi huolta niin Amsterdam on täysin turvallinen kaupunki siinä missä mikä tahansa muukin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *