Bodom järvi

Bodom järvi

Bodom järvi

Myös kotimaassa on paljon mielenkiintoisia kohteita mitä voi yhdistää niin työmatkoille kuin lomareissuille. Blogiin on tarkoitus laittaa myös helppoja ja nopeita kohteita mitkä voi käydä katsomassa ohikulkumatkoissa. Yritän aina itse myös työmatkoille järjestää jonkin kohteen tai nähtävyyden minkä käyn katsomassa. Näin lähimatkailustakin saa ihan eri tavalla mielenkiintoista. Tässä vinkkinä kotimaasta Seilin saari millä on karmiva mutta mielenkiintoinen historia.

Yksi tälläinen kohde on ehdottomasti Bodon järvi minkä tapahtumista on tehty elokuvakin. Bodomilla on kelpo uimaranta mikä kai aikanaan houkuttelin sinne paikalle nuorisoa telttailemaan järvelle. Loppu onkin sitten legendaa.

Bodom järvi
Paikka missä teltta oli 5.6.1960

Bodominjärven murhat ovat yksi Suomen rikoshistorian ehkä kuuluisampia tapauksia. 5. kesäkuuta 1960 Bodom järvi oli leiripaikkana 15-vuotiailla Maila Irmeli Björklundilla ja Anja Tuulikki Mäellä sekä 18-vuotias Seppo Antero Boismanilla sekä Nils Gustafssonilla.

Murhat

Maija, Anja ja Seppo kuitenkin surmattiin heidän nukkuessaan teltassa, todennäköisesti murskaamalla heidän kallonsa mahdollisesti isolla kivellä. Seurueeseen kuulunut neljäs nuori, silloin 18-vuotias Nils löytyi teltan päältä pahoin loukkaantuneena. Surmateot jäivät tuolloin selvittämättä laajasta tutkinnasta huolimatta, ja surmaajasta esitettiin useita erilaisia teorioita. Henkiin jäänyt Gustafsson pidätettiin yllättäen epäiltynä murhista vuonna 2004, mutta hän sai vapauttavan tuomion seuraavana vuonna. Bodominjärven murhien tekijää ei ole saatu koskaan selville.

Murhaaja iski mitä ilmeisimmin helluntaipäivänä varhain aamulla uhrien nukkuessa. Kaikki neljä saivat pään seudulle tylppiä iskuvammoja. Lisäksi Boismania ja Björklundia puukotettiin, jälkimmäistä yli kymmenen kertaa. Sekä Boismanin, Björklundin että Mäen ensisijaisena kuolinsyynä pidetään kallonmurtumaa ja sen seurauksena syntynyttä aivojen ruhjevammaa. Gustafssonilla, ainoalla henkiin jääneellä, oli mm. useita murtumia pään alueella. Häntä oli lyöty ilmeisesti kivellä leukaan ja takaraivoon. Hänelläkin epäiltiin aivovammaa. Gustafsson oli viikkoja sairaalassa ja toipui.


Uhrit ja romahtanut teltta löydettiin leiripaikalta sunnuntaina aamupäivällä, kun niemeen alkoi taas saapua uimareita. Puolitajuton Gustafsson vietiin sairaalaan, ja paikalle saapui tilanteen vakavuuden selvittyä runsaasti poliiseja ja kalustoa. Vielä samana päivänä järjestettiin tekijöiden tavoittamiseksi alueen teillä useita ratsioita sekä ympäristössä Suomen kaikkien aikojen suurin maastoharavointi, jonka tuloksena Espoon metsistä löydettiin 88 etsintäkuulutettua. Murhaajaa ei silti saatu kiinni.


Uhreilta oli viety tavaroita, mm. lompakot ja joitakin vaatteita. Osa vaatteista ja Nils Gustafssonin kengät löytyivät puolen kilometrin päästä kivenkolosta. Muita kadonneita tavaroita, mm. Seppo Boismanin nahkatakkia, ei löydetty etsinnöissä.

Tapaus on varmasti monelle tuttu mutta paikan päällä käydessä näkyy ja kokee paikan eri tavalla. Siksi kannattaa näitä paikkoja kierrellä ja tutustua erilaisiin asioihin.

Bodom järvi

Jos murha ja rikospaikat kiinnostavat laajemmin, koko maailman mittakaavassa on ForenSeek– sovellus mielenkiintoinen matkaopas pimeään turismiin.

Käykö sinä reissuillasi kiertämässä vastaavia juttuja ja mikä on suosikkikohteesi? Kommentoi vinkkisi alle.

6 thoughts on “Bodom järvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *