Praha – mitä tehdä ja miten kulkea

Praha

Kaupunkikohteena Praha

Tartuimme keväällä Finnairin tarjouksiin ja buukattiin lennot Prahaan. Siinä kohtaa ei sen isompia suunnitelmia ollut. Toinen mukana matkannut pariskunta oli kerran aikaisemmin käynyt, joten ohut ajatus oli mitä voisi tehdä.

Prahaan voi lentää monellakin tapaa, mutta HKI-Vantaa ja Finnair tarjosi mutkattoman vaihtoehdon. Toki turkulaisena aina toivoo suoraa lentoa Turusta, mutta onnistuu se näinkin. Tietysti Helsinkiin pääsisi helposti junalla Turusta mutta aikataulujen vuoksi matkaan autolla ja auto lentoparkkiin. Lento kestää vajaa pari tuntia ja suuntautuu aikaeroa vastaan, joten kohteessa on menopäivänä periaatteessa extra-tunti käytettävissä.

Praha – kentältä keskustaan.

Matka kentältä onnistuu helposti bussin ja metron yhdistelmällä. Lippu muutamaksi päiväksi ei aidosti maksa juuri mitään. About kympin luokkaa per nokka, lipulla saa matkustaa käyttäen sekä bussia, että metroa + raitiovaunua. Old school paperilippu leimataan eka matkalla ja siitä lähtee aika juoksemaan. Törmättiin myös lipuntarkastajaan, joten se lippu kannattaa ostaa vaikka tuntuisi että hommaa ei valvo kukaan.

Matka keskustaan kestää about 30min ja samalla voi tsekkailla maisemia. Tsekki näyttää vähän Puolalta, noin niinkuin ikkunasta katsottuna ensi puraisulla.

Praha

Miten majoittua

Asuminen on suhteellisen halpaa, meitä oli 4-henkeä, joten varattiin Airbnb:n kautta isohko asunto. Tiedossa oli että kelit ovat lämpimät, joten oma terassi haluttiin.

Praha
Aamiainen katolla

Kaikki ruoka maistuu ulkona paremmalta, niin myös aamiainen Prahan kattojen yllä. Ruoka lähimarketeissa on myös huomattavan edullista, toki kaupoissa on eroja mutta silti.

Prahan hanavesi pitäisi olla juotavaa, mutta ei kokeiltu niin ei tarvitse säätää ylimääräistä. Kahvit toki vedestä keitettiin. Luin jostain että vesi on tosiaan juotavaa mutta kovin kalkin makuista. Kesäaikaan jos Prahassa liikkuu, niin kaupunki on todella kuuma helteillä. Nesteyttämistä ei voi liikaa korostaa.

Mitä tekemistä Praha tarjoaa

Monenlaista, ensimmäinen päivä taisi mennä ihan kävellessä ja katsellessa ympärille. Paras tapa tutustua kaupunkiin kuin kaupunkiin. Poiketa välillä terassille istumaan ja katsomaan ihmisten hälinää. Emme juuri muutenkaan mene kovin syvällisesti eri nähtävyyksiin tässä kirjoituksessa vaan enemmänkin fiilikset Prahasta.

Praha

Vanha kaupunki tuo mieleen Krakovan ja ehkä ripauksen Tallinnaa. Paljon pieniä kauppoja sekä pubeja, toki myös kaikki merkkiliikkeet ovat mestoilla jos sellaista hakee. Hintataso niissäkin toki hiukan halvempi. Kaikkea löytyy, Praha on kuitenkin miljoonakaupunki.

Praha on Tšekin pääkaupunki ja maan suurin kaupunki. Kaupungissa on noin 1,3 miljoonaa asukasta. Praha sijaitsee Vltavajoen rannalla. Kaupungin hyvin säilynyt historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Huomattavaa on että kaupunki on todella siisti. Roskia ei näy missään, eikä myöskään monesta suurkaupungista tuttuja agressiivisia kaupustelijoita.

Ravintoloita ja on varmasti joka makuun. Helpoiten löytyy yllätyksiä, kun vain astelee ennakkoluulottomasti sisään katselemaan.

Praha

Prahassa on aidosti vaikea syödä kevyesti. Helteellä olisi kiva syödä jotain kevyttä, mutta todettiin että mennään sitten sillä millä paikallisetkin. Praha on oluen ja makkaroiden luvattu kaupunki.

Ravintoloissa kannattaa varmistaa että kortti käy, se ei ole itsestäänselvyys. Toki saattaa se pääte siellä tiskin alla olla jos tiukka paikka tulee. Mutta muutoin kortti käy liki kaikkialla. Tippiä on maassa kohtelias jättää. Osa ravintoloista se kerjäsikin oma-aloitteisesti.

Paikallinen ruoka

Tämä oli jonkinlainen paikallinen setti, savustettua porsasta, kaalia ja tollainen perunahässäkkä. Epäillyttävän näköinen mutta aivan loistavan makuinen. Kannattaa kokeilla jos paikan päälle menet.

Praha

Kozelin tehdasvierailu

Jos hakee jotain tekemistä ja näkemist kaupungin ulkopuolelta, voi tätä suosittaa vahvasti. Tehdas on hiukan kaupungin ulkopuolella, mutta vaivan arvoinen. Kierros pitää varata etukäteen, opas kierrättää noin 1,5 tuntia tehtaalla. Kierroksella tulee hieno historiikki ja maistiainen niin tuoreesta oluesta kuin se vain voi olla.

Velkopopovický Kozel on tšekkiläinen vuonna 1874 syntynyt olutmerkki. Sitä valmistetaan Plzeňský Prazdroj’n panimossa Velké Popovicen kunnassa. Velkopopovický Kozel on merkittävin tšekkiläinen vientiolut. Kozel-oluet ovat maailmalla arvostettuja, ja ne ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja.

Kozel tarkoittaa vuohipukkia, joka toimii oluen tunnuksena. Velkopopovický Kozel -oluista on eri variaatioita. Näistä Černý on tumma dunkel-tyylinen lagerolut, kun taas Premium, Medium ja Světlý ovat vaaleita pilsnereitä.

Praha

Ulkona kun oli vajaa 40 lämmintä, niin viileässä panimossa olut maistui.

Praha

Kulkeminen tehtaalle onnistuu helpoiten Uberilla tai sitten normaalilla taksilla. Bussin ja junankin yhdistelmällä pääsisi, mutta päivää ei kannata käyttää kokonaan matkusteluun.

Missä käydä

Jos ei pelkkiä keskustan matkamuistokauppoja halua sandaaleissa tai tarralenkkareissa ihmetellä, ovat kaupunkien hautausmaat usein mielenkiintoisia.

Praha

Paljon valtavia rakennelmia ja osa todella vanhoja, satoja vuosia vanhimmat.

Praha on hieno yhdistelmä uutta ja vanhaa. Vanhat metrot ja luksusliikkeet sulassa sovussa keskenään. Prahassa sanotaan olevan paljon taskuvarkaita, mutta taas kerran niitä maita missä pärjää toki maalaisjärjellä. Paperikartan levittely kannattaa jättää muille ja toki jos ympärilleen katselee niin aika rauhassa saa olla.

Praha

Prahan linna

Tänne kannattaa rimpuilla ylös, joko sitten portaat kävellen tai tyylikkäästä ratikalle kolistellen. Kukkulalla on myös Pyhän Vituksen katedraali. En tunne kaveria mutta pytinki on hieno, samoin näköalat sieltä alas.

Praha

Arkkitehtuuri

Pidän itse mielettömästi vanhasta Helsingistä, Krakovasta, vanhasta Tallinnasta, joten tämä istuu mainiosti jatkoksi. Rakennukset itsessään ovat upeita, tämän takia jo pelkästään kaupungilla kävelee ja katselee mieluusti ympärilleen.

Kenelle Praha sopii

Kiireettömälle käveleskelijälle Praha on aivan loistava kaupunki. Kiirettön haahuilu ympäriinä, välillä pubiin tai syömään poiketen. Aikuisten muutaman päivän reissuksia juuri optimi.

Praha

Olimme neljä päivää ja siinä ehtii koluta kaupungin siinä määrin läpi ettei jää harmittamaan. Sitten voi halutessaan helposti tulla uudestaan.

Praha

Kaupungilla on myöskin hieno historia, joten ennakkoon tutkimalla voi kehittää itselleen kattavan ohjelman merkkipaikkoja kierrellen.

Vinkki asumiseen

Ei koske pelkkää Prahaa, vuokratkaa asunto paikallisilta. Esim Airbnb:n kautta. Vaikka sielläkin on paljon ammattimaisesti hoidettuja asuntoja, puuttuu niistä se hotellin siloteltu kuva. Kun asut ja käyt ruokakaupassa kuin paikallinen, näet väkisinkin enemmän, Ei kahta puhetta.

Pitkien kävelypäivien jälkeen kelpasi istua katolla, ottaa kylmä olut ja fiilistellä kaupungin lämpöä.

Praha

Kiitos jos luit tänne asti. Seuraava bloggaus tulee viimeistään syyskuussa Roomasta, ehkä jotain pientä jo ennen sitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *